پاییز امسال بارشهای نرمالی خواهیم داشت/ بارشها به معنای جبران کمآبی نیست
عصر جنوب | رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با اشاره به پیش بینیهای انجام شده در خصوص میزان بارش در ماههای آینده، گفت: در مجموع در پاییز انتظار بارشهای نرمالی خواهیم داشت.
صادق ضیائیان در اولین سمینار ملی مدیریت منابع آب و سازگاری با خشکسالی که امروز، ۱۱ مهرماه در اهواز برگزار شد، با اشاره به روشهای مختلف بررسی شرایط آبی در آینده اظهار کرد: بر اساس پیشبینیها در سالهای آینده با افزایش دما مواجه خواهیم بود که به تبع آن افزایش پدیدههای مخرب اجتماعی را نیز شاهد خواهیم بود. با توجه به میزان و نحوه توزیع بارشها به یمن سدهایی که احداث شده است توانستیم از بارشهای رخ داده استفاده کنیم و آب ناشی از آنها را در پشت سدها ذخیره کنیم.
وی افزود: مدلهای گردش عمومی جو GCM برای پیش بینی شرایط آینده استفاده میشود. استفاده از این مدلها برای پیش بینی شرایط آینده با چند مشکل مواجه است. چرا که در این مدلها نمیتوان یک منطقه کوچک را در نظر گرفت و به همین دلیل باید اندازه منطقه موردنظر را محدود کنیم و به تبع آن باید در تعداد تحلیلها و مدت زمان شبیه سازی نیز تغییراتی داده شود.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گفت: در سالهای گذشته شاهد افزایش دما و کاهش بارش بودیم. این افزایش دما موجب افزایش تعریق و تبخیر میشود.
ضیائیان افزود: وقتی از خوزستان صحبت میکنیم باید استانهای اطراف مانند کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری را نیز در نظر بگیریم چرا که این استانها منابع تأمین آب این استان هستند. در سال گذشته ۱۰۰ درصد مساحت خوزستان با خشکسالی مواجه بود.
وی افزود: با بررسیهای انجام شده مشخص شده است در دهههای آینده در کشور افزایش دما خواهیم داشت. در بدبینانهترین حالت میزان افزایش دما حدود ۶ درجه سانتیگراد خواهد بود که حدود دو برابر نرم جهانی است. بیشترین کاهش بارش را نیز در دهه ۲۰۹۰ برای استانهای شمال غرب و زاگرس خواهیم داشت.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی در خصوص پیشبینی شرایط در ماههای آینده تصریح کرد: پیش بینی میکنیم که میزان بارشهای مهرماه امسال در خوزستان نرمال و در شمال غرب کشور بیشتر از نرمال باشد. به هیچ عنوان این میزان بارش نرمال جوابگوی کاهش زیاد بارش در سالهای گذشته نیست و این شرایط به معنای جبران کم آبی نیست. در سال گذشته استانهای چهار محال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد که استانهای بالادست خوزستان هستند هرکدام ۳۰۰ میلیمتر کاهش بارش داشتهاند.
ضیائیان ادامه داد: پیش بینی شده است بارش در آبان ماه در خوزستان کمی کمتر از حد نرمال باشد. همچنین انتظار داریم بارش در کهگیلویه و بویر احمد و چهارمحال و بختیاری نیز تا حدی کمتر از حد نرمال باشد اما در مجموع در پاییز انتظار بارشهای نرمالی خواهیم داشت.
وی افزود: در آذرماه نیز میزان بارش نرمال و تا حدی بیشتر از حد نرمال پیش بینی شده است. متاسفانه میزان بارش در دیماه میزان خوبی نخواهد بود. بارش در بهمن ماه نیز به صورت نرمال پیش بینی شده است. البته صحبت کردن درباره بارش در فصل زمستان با خطاهای زیادی همراه خواهد بود. در اسفندماه نیز انتظار بارش بیشتر از میزان نرمال را داریم.