مدیرکل مدیریت بحران خوزستان: کانونهای گرد و غبار در خوزستان در حال گسترشاند
عصر جنوب/ asrejonoob.ir: مدیرکل مدیریت بحران خوزستان گفت: کانونهای گرد و غبار در استان خوزستان شناسایی شدهاند، ولی برخورد و مقابله با این پدیده نیازمند مطالعات و تخصیص اعتبارات مناسب است.
هاشم بالدی در گفتوگو با (ایسنا) ، اظهار کرد: گرد و خاک محلی دو شب پیش(پنجشنبه) به دلیل اختلاف فشار در جو و وزش باد تند در مناطقی چون بهبهان، رامهرمز و هفتگل، ایجاد شد و در اثر این پدیده، در تاسیسات برق رامهرمز مشکلاتی ایجاد شد. در اهواز نیز به دلیل وجود زمینهای مستعد و کانونی در اطراف این شهر، گرد و خاک به وجود آمد که غلظت آن به حدود ۱۰ هزار میکروگرم رسید. همچنین در ماهشهر غلظت گرد و غبار در این زمان ۳۰۰۰ میکروگرم گزارش شد. این شرایط آب و هوایی را در بهمن ماه سال گذشته نیز تجربه کردیم.
وی ادامه داد: کانونهای گرد و غبار در استان خوزستان شناسایی شدهاند، ولی برخورد و مقابله با این پدیده نیازمند مطالعات و تخصیص اعتبارات مناسب است. در این زمینه، جلسه هیات وزیران پس از سفر خانم ابتکار به خوزستان مصوباتی داشته که تامین اعتبار برای این موضوع یکی از این مصوبات است اما تاکنون اعتباری برای اجرای عملیات بیابانزدایی در استان خوزستان تخصیص داده نشده است.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان افزود: بیابانزدایی زمینهای شنی و ماسهزار در خوزستان به طور معمول بر عهده منابع طبیعی است ولی در سال قبل و دورههای گذشته بر اثر خشکسالی زمینها، کانونهای جدیدی از گرد و خاک که عمدتا ذرات رُسی هستند، ایجاد شده که شناسایی شدهاند. ذرات این گرد و غبار با گرد و خاکهای گذشته تفاوت دارند؛ اندازه این ذرات کمتر از ذرات ماسه و گرد و خاک معمول است. ماسه در جو به سرعت تهنشین میشود ولی ذرات رُسی به دلیل انداز ه کم عمدتا در هوا معلق میماند.
بالدی اظهار کرد: آزمایشهای جامع در این زمینه زیر نظر ستاد استانی مقابله با گردوغبار در حال انجام است. همچنین تیمی در ستاد ملی مقابله با گردوغبار تشکیل شده که در حال تدوین سند جامع ملی گردوغبار با اولویت استان خوزستان است. اما قرار شد در اسرع وقت این سند به ستاد استانی ابلاغ شود که تاکنون این امر اتفاق نیافتاده است. طبق گزارشهای ارائه شده، ۹۰ درصد سند جامع ملی گردوغبار با اولویت استان خوزستان، تدوین شده و اعتبارات برای مقابله با این پدیده ابلاغ شده ولی تاکنون تخصیص پیدا نکرده است.
وی افزود: منطقه امالدبس که منطقهای دارای شنهای روان و ماسهزار است از کانونهای گردوغبار استان به حساب میآید. لازم به ذکر است که حرکت این ماسهها در مقیاس متر است و نه کیلومتر. در نتیجه میتوان گفت که کانونهای گردوغبار در خوزستان در حال گسترش هستند. کانونهای جدید گرد و غبار در خوزستان که اکنون شناسایی شدهاند، شامل مثلث ماهشهر، رامشیر و هندیجان، همچنین تا حدودی سمت شادگان، شمالغرب شوش، و جنوب و جنوب شرقی تالاب هورالعظیم هستند.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان گفت: تقویت اورژانس برنامهریزی برای نحوه مقابله با گرد و خاک، هماهنگی با مجموعههای از جمله پلیس راه، راهور، راه و شهرسازی، تیمهای پزشکی، شهرداری، هواشناسی و محیط زیست و تقویت سیستمها هواشناسی، از جمله اقداماتی است که در استان انجام دادهایم ولی برای از بین بردن علت این پدیده، نیازمند اعتبار هستیم.
بالدی اظهار کرد: ۲۴ میلیارد تومان به منظور ایزوله کردن در و پنجرهها و همچنین ۴٫۵ میلیارد تومان برای تامین هزینههای جاری از جمله خرید ماسک از مجموعه اعتبارات در نظر گرفته شده برای مقابله با این پدیده در استان خوزستان است که این اعداد، رقم بالایی نیست. اما ضروری است اعتبارات لازم برای مقابله با این پدیده و از بین بردن علت آن در استان تخصیص یابد.