غیزانیه در یک نگاه؛ مشکلات فقیرترین ثروتمندان حل می شود؟!
عصر جنوب – asrejonoob.ir: آبرسانی به ۸۰ روستای بخش غیزانیه از توابع اهواز پس از سالها انتظار، قرار است تا سه ماه آینده اجرایی شود.
بخش غیزانیه (شامل دهستان غیزانیه و مشرحات)۸۰ روستا با بیش از ۲۵ هزار نفر جمعیت دارد که بیش از نیمی از روستاهای آن فاقد آب شرب هستند و بقیه نیز آب را به صورت جیره بندی آب دریافت می کنند.
نشست بررسی مشکلات بخش غیزانیه، شامگاه یکشنبه، پس از دومین بازدید استاندار خوزستان از این بخش و همزمان با افتتاح مسجد حضرت قائم (عج) در روستای ‘عوده’ برگزار شد. این مسجد با مشارکت اهالی روستا و خیران ساخته شده است.
استاندار خوزستان در این نشست گفت: در سه ماه آینده باید آب شرب بهداشتی و کافی برای بخش غیزانیه تامین شود.
غلامرضا شریعتی با انتقاد از محرومیت روستاهای این بخش از آب شرب، یکی از بدیهی ترین نیازهای بشری و حقوق مردم بر حکومت و دولت را سلامت و تامین آب شرب بهداشتی برای مردم دانست و افزود: بخش غیزانیه شامل ۸۰ روستا، با چاه های نفت و تولید نفت قابل ملاحظه، از توابع کلانشهر اهواز است، اما متاسفانه از ابتدایی ترین امکانات برخوردار نیست.
وی دلیل این امر را غفلت مسئولان و مشکلات دیگر در این بخش عنوان کرد و گفت: مردم این بخش بابت نداشتن آب شرب متحمل رنج زیادی شده اند و این مشکل که جزو حقوق اولیه مردم است، باید جبران شود.
شریعتی اظهار کرد: آبرسانی به دهستان ‘مشرحات’ که شامل مطالعه، طراحی و اجرای ۲۵ کیلومتر لوله گذاری است به سازمان آب و برق خوزستان واگذار شد تا در مدت سه ماه آن را به انجام برساند.
وی اجرایی شدن آبرسانی به بقیه روستاها را نیز در سه ماه آینده لازم دانست و اضافه کرد: تعویض خطوط آبرسانی از ایستگاه شیبان تا روستای ‘صفیره’ از محل صندوق توسعه ملی بر عهده شرکت آب و فاضلاب روستایی در حال اجراست؛ شرکت ملی مناطق نفتخیز نیز موظف شد لوله های مورد نیاز آبرسانی، از روستای ‘صفیره’ تا روستای ‘نزهه’ را خریداری و در اختیار شرکت آبفار برای اجرا قرار دهد تا در مدت سه ماه اجرا کند.* مسیر هموار می شود
استاندار خوزستان با اشاره به مشکل راه های بخش غیزانیه اظهار کرد: در این روستاها مردم با دشواری زیاد تردد می کنند و هیچ راه آسفالت وجود ندارد که باید برای احداث راه در این بخش اقدام اساسی شود.
وی گفت: ۴۰ کیلومتر از راه های روستایی این بخش، خاکی است و اهالی با مشکلات زیادی در این مسیرها تردد می کنند که مقرر شد این قسمت با همکاری استانداری و شرکت مناطق نفتخیز جنوب، شرکت ملی حفاری و پتروشیمی مارون که در غیزانیه فعالیت و از آن منتفع می شوند، آسفالت شود.
وی افزود: اداره راه و شهرسازی نیز موظف به ساخت پنج کیلومتر راه روستایی و روکش ۶ کیلومتر از جاده های آسفالته شد.
شریعتی با بیان اینکه ساکنان دهستان ‘مشرحات’ در این بخش برای هر بار تردد از آزادراه ناچار به پرداخت عوارض می شوند، افزود: یک راه فرعی در این منطقه وجود دارد که پیش از این در اختیار راه آهن بوده و در این نشست مصوب شد که اداره کل راه و شهرسازی این مسیر فرعی را بازسازی کند تا مردم این مسیر را جایگزین آزادراه کنند.
وی همچنین با اشاره به طراحی ۲۱۶ کیلومتر شبکه گازرسانی به بخش غیزانیه اظهار کرد: در این نشست مصوب شد که شرکت گاز تا پایان امسال مقدمات گازرسانی به این بخش را فراهم و پیمانکار را تعیین کند.* دختران به مدرسه می روند؟
استاندار خوزستان در ادامه در پاسخ به گلایه تعدادی از اهالی، مبنی بر نبود مدارس دخترانه در این بخش، وعده کرد: در هر منطقه ای که تعداد دختران به حد نصاب برسد، در آن مدرسه احداث شود.
وی با تاکید بر اجرای برنامه های فرهنگی در بخش غیزانیه گفت: مصوب شد که شرکت مناطق نفتخیز و ملی حفاری در اجرای برنامه های فرهنگی از جمله مسابقات ورزشی، کتابخوانی، اردوهای فرهنگی و آموزش قرآنی با بخشداری همکاری کنند.
شریعتی تاکید کرد: مسئولیت اجرای مصوبات بر عهده دستگاه های اجرایی است و فرماندار اهواز، بخشدار غیزانیه و معاون عمرانی استانداری نیز بر روال اجرای این مصوبات نظارت می کنند.* آب؛ راه؛ مدرسه
فرماندار اهواز نیز در این نشست گفت: در بیش از ۳۰ سال گذشته آب آشامیدنی مهمترین مشکل بخش غیزانیه بوده است.
اسماعیل ارزانی بیرگانی افزود: بهبود وضعیت مدارس کانکسی، راه روستایی، گازرسانی و روشنایی معابر نیز از مهمترین کمبودهای بخش غیزانیه است که باید حل شود.
* یک هزار میلیارد ریال برای آب
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی نیز در این نشست با بیان اینکه آب شرب مشکل بیش از ۳۰ سال گذشته در این بخش بوده است، گفت: این مشکل به دلیل فرسودگی و شکستگی خطوط لوله مسیر ۵۵ کیلومتری انتقال آب (از شیبان تا غیزانیه) است که همه آن به اضافه سه ایستگاه پمپاژ باید تعویض شود.
درویشعلی کریمی اعتبار مورد نیاز برای بازسازی خط آبرسانی این بخش را یک هزار و ۴۰ میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: با استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی بازسازی ۲۳ کیلومتر از این خطوط ، از شیبان تا روستای صفیره، با اعتبار ۲۳۰ میلیارد ریال آغاز شده است.
وی تاکید کرد: اعتبار باقیمانده را نمی توانیم در یکی دو سال آینده تامین کنیم و سایر دستگاه های اجرایی نیز باید در این زمینه کمک کنند.
* تراکتورسواری در باران
بخشدار غیزانیه نیز با بیان اینکه ۸۰ درصد راه های خاکی شهرستان اهواز در بخش غیزانیه قرار دارد گفت: از مجموع ۱۵۰ کیلومتر راه خاکی که در شهرستان اهواز وجود دارد ۱۳۰ کیلومتر در بخش غیزانیه است.
شاهین هاشمی افزود: از ۱۵۵ کیلومتر راه شوسه شهرستان، ۱۴۰ کیلومتر در بخش غیزانیه و از ۲۹۲ کیلومتر راه آسفالته ۱۶۰ کیلومتر در غیزانیه است.
وی با اشاره به مشکل تردد در راه های روستایی به ویژه در زمستان، اظهار کرد: در این فصل تردد به برخی از روستاها بسیار دشوار است و گاهی مسیر چندین هفته مسدود می شود.
به گفته وی، بعضی از اهالی در صورت داشتن کار ضروری ناچار به تردد به وسیله تراکتور می شوند و قطع برق در زمان بارندگی نیز به طور معمول دو تا سه روز ادامه دارد زیرا به دلیل مسدود شدن مسیر امکان تردد نیست.
هاشمی افزود:اهالی ۱۰ روستای این بخش نیز مجبور به تردد از آزادراه هستند که برای هر بار تردد ناچار به پرداخت عوارض هستند.
وی با اشاره به حادثه خیز بودن بخشی از مسیر برگشت غیزانیه به اهواز در نزدیکی روستای صفیره، اظهار کرد: در زمان بارندگی همیشه شاهد تصادفات متعدد در این مسیر هستیم به طوری که در بارندگی اواخر پائیز بر اساس گزارش پلیس راه، بیش از ۳۰ فقره تصادف اتفاق افتاده که نتیجه آن چهار کشته و ۱۶ مصدوم بوده است.
* آلودگی مسکوت ماند
آلودگی های زیست محیطی ناشی از فعالیت شرکت های نفتی از مهمترین مشکلات بخش غیزانیه است که در این نشست به آن پرداخته نشد. شرکت نفت و گاز کارون و شرکت نفت و گاز مارون از بزرگترین زیرمجموعه های شرکت مناطق نفتخیز جنوب، پتروشیمی مارون، شرکت سیالات انگیزشی وابسته به ملی حفاری و شرکت فولاد خوزستان در حوزه غیزانیه فعالیت می کنند.
گاصوص حسینی رئیس شورای روستای ‘ملیگط’ از توابع غیزانیه در حاشیه این نشست در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: شرکت های نفتی و پتروشیمی و ملی حفاری آلودگی بسیاری را تولید می کنند و اهالی از این بابت بسیار ناراضی و گله مند هستند.
وی افزود: علاوه بر گازهای سمی که از دودکش شرکت های نفتی متصاعد می شود، این واحدها پساب های شور و آلوده به مواد نفتی خود را در زمین های اطراف روستاها تخلیه می کنند و شرکت وابسته به ملی حفاری نیز نوعی ‘اسید’ را نیز در این محل می ریزند که سلامتی اهالی را با خطر روبه رو کرده است.
عبدالزهرا صباحی مقدم از اهالی روستای نمره۳ از توابع غیزانیه نیز با انتقاد از وضعیت شرکت های نفتی گفت: چند سال پیش دختر ۱۲ ساله و پسر هفت ساله ام در یکی از حوضچه های پساب نفتی سقوط کردند که منجر به فوت آنها شد.
وی تصریح کرد: این پساب ها علاوه بر خطراتی که برای ساکنان دارد، زمین ها را نیز شور و غیرقابل کشت کرده است.
شریعتی استاندار خوزستان نیز در این باره گفت: با اتمام طرح آماک (طرح جمع آوری گازهای همراه) تمام گازهای اسیدی که متصاعد شده از مشعل های نفتی، جمع آوری می شود.
وی افزود: در برنامه پنج ساله تا ۱۰ ساله هم تمام مشعل ها در یک برنامه قرار است جمع آوری شوند.
شریعتی همچنین وعده کرد که مشکل آلودگی شرکت فولاد و تخلیه اسید از سوی شرکت سیالات انگیزشی به زمین های روستا را از طریق اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان پیگیری کند.
بر اساس این گزارش اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اهواز، در بخش غیزانیه سه واحد آلاینده فعالیت می کنند که شامل شرکت نفت و گاز کارون، شرکت پتروشیمی مارون واحد اهواز و شرکت سیالات انگیزشی وابسته به شرکت ملی حفاری، که هر کدام از اینها مشکلات مربوط به خود را دارند.
شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب بزرگترین تولید کننده نفت کشور است که خوراک پالایشگاه ها و بخش اعظم نفت صادراتی را تامین می کند. شرکت نفت و گاز کارون، بزرگترین زیرمجموعه این شرکت (که بخش زیادی از تاسیسات نفتی و چاه های این شرکت در بخش غیزانیه اهواز قرار دارد) روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت خام و ۵۵ هزار بشکه میعانات گازی تولید می کند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نیز یکی دیگر از ۹ زیرمجموعه مناطق نفتخیز جنوب، در حدود ۶۰۰ هزار بشکه نفت و ۲۹ هزار بشکه در روز گاز مایع تولید می کند.
طرح آماک (طرح جمع آوری گازهای همراه در میدان های نفتی آب تیمور، منصوری، اهواز و کوپال) به منظور کاهش انتشار آلاینده های ناشی از سوزاندن گازهای تُرش از اوایل دهه ۸۰ آغاز شد. مرحله نخست طرح انجام شده و مرحله دوم (بخش زیست محیطی طرح) در سال ۱۳۸۸ آغاز شده است که با وجود وعده های زیاد که آخرین آنها اردیبهشت ۹۵ بوده، هنوز تکمیل نشده است. بهره برداری از طرح آماک یکی از مصوبات طرح جامع کاهش آلودگی هوای اهواز و همچنین ستاد ملی کاهش آلودگی هوا برای خوزستان بوده است.
به دلیل راه اندازی نشدن طرح آماک، روزانه ۱۴۰ میلیون فوت مکعب گاز در این منطقه سوزانده می شود که حدود ۶۰ میلیون فوت مکعب از آن گاز ترش است.