هر وعده مصرف قلیان معادل ۱۰۰ نخ سیگار است
عصر جنوب – asrejonoob.ir: رییس مرکز بهداشت خوزستان گفت: مصرف قلیان با سنتهای ما مطابقت ندارد و مردم باید بدانند که هر وعده مصرف قلیان معادل مصرف ۸۰ تا ۱۰۰ نخ سیگار است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه خوزستان، دکتر شکراله سلمانزاده در نشست خبری هفته ملی بدون دخانیات که امروز برگزار شد، اظهار کرد: ۳۱ ماه می، روز جهانی بدون دخانیات مصادف با ۱۰ خرداد است که به دلیل اهمیت موضوع مبارزه با دخانیات، در کشور ما ۴ تا ۱۰ خرداد ماه به عنوان هفته ملی بدون دخانیات نامگذاری شده است و فرصتی است تا مردم با مضرات دخانیات آشنا شوند و و با آموزشهای لازم آنها را به سمت سبک زندگی سالم، یعنی زندگی بدون دخانیات و الکل و انجام فعالیت ورزشی و تغذیه مناسب سوق دهیم.
وی افزود: بعضی از مردم به باورهای غلطی روی می آورند و گمان میکنند مضرات قلیان کمتر از سیگار است و فکر میکنند چون دود قلیان از آب درون جام قلیان عبور میکند، این ماده دخانی بیخطر است در حالی که ترکیب حاصل از سوختن تنباکوی قلیان و مواد تشکیلدهنده آب بسیار خطرناک است و مضرات استعمال قلیان به مراتب بیشتر از استعمال سیگار است.
سلمانزاده اظهار کرد: دود تنباکو حتی پس از اینکه از آب رد میشود، هنوز حاوی سطح بالایی از ترکیبات سمی مانند مونوکسیدکربن، فلزات سنگین و مواد شییمایی سرطانزا است و به دلیل مرطوب بودن، مدت زمان بیشتری در ریهها میماند.
وی گفت: مصرف دخانیات موجب به وجود آمدن سه نوع دود میشود؛ دود دسته اول خود فرد مصرفکننده را تحت تاثیر قرار میدهد و دود نوع دوم را کسانی که در کنار شخص مصرفکننده دخانیات هستند و دود را استنشاق میکنند که این مساله بسیار زیانآور است. دود نوع سوم، دود و دوده حاصل از مصرف دخانیات است که روی دیوار و زمین محل استعمال مینشیند و بسیار خطرناک است زیرا مواد مضر از طریق پوست به بدن افراد منتقل میشوند.
رییس مرکز بهداشت خوزستان تصریح کرد: سیمای بیماریها از بیماریهای واگیردار به سمت بیماریهای غیرواگیر تغییر یافته و مصرف دخانیات یکی از علل عمده مرگ و میر بر اثر بیماریهای غیرواگیر از جمله انواع سرطانها در کنار تحرک ناکافی و سوءتغذیه است.
وی افزود: مصرف دخانیات در دنیا آمار خوبی ندارد؛ بیش از یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر در جهان دخانیات مصرف میکنند که پیش بینی میشود این رقم تا سال ۱۴۰۴ به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر افزایش پیدا کند و کشور سیگاریها به پرجمعیتترین کشور دنیا تبدیل شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تصریح کرد: روزانه بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار نفر در جهان به مصرف دخانیات روی میآورند که یکسوم موارد مصرف دخانیات در کشورهای توسعهیافته و نیمی از این یکسوم در کشورهای آسیایی است.
سلمانزاده با بیان اینکه قلیان پدیده جدیدی است که در پی باورهای غلط مردم رایج شده است، ادامه داد: رشد مصرف دخانیات در زنان بیشتر از مردان و ۲٫۵ برابر آنها است و به طور کل ۷٫۱۱ درصد از کل جمعیت کشور یکی از انواع دخانیات را مصرف میکنند.
وی با اشاره به اینکه مصرف قلیان با سنتهای ما مطابقت ندارد و مردم باید بدانند که هر وعده مصرف قلیان معادل مصرف۸۰ تا ۱۰۰ نخ سیگار است، گفت: تنباکویی که اکنون رواج یافته از بدترین و نامرغوبترین نوع تنباکوها تهیه میشود که ضررهای بیشتری دارد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار کرد: موادی که تنباکو را خوشطعم میکند حاوی مواد سمی هستند. بیش از ۷ هزار نوع ماده سمی در قلیان وجود دارد که ۷۰ نوع آن سرطانزا است.
رییس مرکز بهداشت خوزستان باور اینکه کشیدن قلیان، سالمتر از کشیدن سیگار است را نادرست خواند و افزود: دود قلیان به اندازه دود سیگار مضر است به صورتی که دود سیگار از سوختن تنباکو ایجاد می شود در حالی که دود قلیان از طریق گرم شدن تنباکویی که در کاسه بالای آن قرار دارد از طریق ذغال تولید میشود و محصول نهایی آن یعنی دود یکسان و حاوی مواد سرطانزا است.
سلمانزاده عنوان کرد: ۶۵ درصد جمعیت کشور ما در سن نوجوانی هستند و تولیدکنندگان فرآوردههای دخانی آنان را هدف قرار دادهاند.
رییس مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به اینکه عوارض ورود دخانیات امسال تصویب شد، اضافه کرد: امیدواریم قسمتی از این عوارض به حوزه سلامت اختصاص یابد تا هم برای جلوگیری از مصرف دخانیات و هم مرگ و میر ناشی از آن صرف شود.
سلمانزاده گفت: سیگار دومین عامل قابل پیشگیری از مرگ و میر در جهان است که سالانه موجب مرگ ۶ میلیون نفر در جهان میشود، یعنی هر ۶ ثانیه یک نفر به دلیل مصرف سیگار جان خود را از دست میدهد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تصریح کرد: خوشبختانه در دولت یازدهم، سلامت به یکی از سه اولویت اول کشور تبدیل شده و با اجرای طرح تحول نظام سلامت اقامات بسیار مناسبی در زمینه آموزش مردم و ترویج فرهنگ خودمراقبتی توسط وزارت بهداشت انجام داده شد.
رییس مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: ممنوعیت فروش سیگار به افراد زیر ۱۸ سال و منع فروش سیگار در دکههای روزنامه فروشی در صورت عملی شدن، کمک شایانی به کاهش مصرف دخانیات میکند.
وی گفت: با هماهنگیهای انجام شده با اداره پلیس اماکن و امنیت استان خوزستان، مجموعه صنعت و معدن و شهرداری قرار است که نظارت بیشتری بر رستورانهای سنتی که به صورت غیرقانونی اقدام به عرضه قلیان میکنند، صورت گیرد. همچنین از شهروندان درخواست میشود تا هرگونه عرضه قلیان را به سامانه تلفنی ۱۹۰ اطلاع دهند تا پیگیری لازم به عمل آید.