تجرد دختران، ۳ برابر پسران
عصر جنوب/ asrejonoob.ir: آنطور که بررسیهای سازمان ثبت احوال کشور نشان میدهد تعداد پسران مجرد ایرانی افزایش داشته است. با این حال همچنان تعداد دختران سه برابر پسران است. تغییرات جمعیتی و همچنین بحران هایی که در سالهای اخیر در حوزه ازدواج به وجود آمده است تا حدی تعادل در این زمینه را به هم زده است.
به گزارش آرمان، کاهش جمعیت در کنار کاهش میزان ازدواج باعث شده است تناسب جمعیتی میان تعداد پسران و دختران مجرد از بین برود و همین امر میتواند باز هم نرخ ازدواج را کاهش دهد. در کشور ۱۱ میلیون و ۲۴۰ هزار دختر و پسر مجرد وجود دارد. الگوی سنی ازدواج در کشور به این صورت است که بخش عمدهای از ازدواج آقایان یعنی معادل ۸۰ تا ۸۵ درصد در سنین ۲۰ تا ۳۴ سالگی و ازدواج بانوان نیز در بازه سنی ۱۵ تا ۲۹ سال صورت میگیرد. هماکنون یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر دختر و پسر قبل از تجرد قطعی در کشور وجود دارد که ۹۸۰ هزار نفر آن را خانمها و ۳۲۰ هزار نفر را آقایان تشکیل میدهند که این آمار گواه این واقعیت است که شمار دختران در این زمینه سه برابر بیشتر از مردان است.
افزایش تعداد پسران مجرد ایرانی
در سالهای گذشته آمار تجرد دختران بیش از پسران بود، چندی پیش هم سازمان ثبت احوال کشور هم درباره افزایش تجرد قطعی دختران ایرانی هشدار داد. سال گذشته هم زنگ خطر برای تجرد قطعی نزدیک به یک میلیون دختر ایرانی به صدا درآمد. اما در این میان آمارها نشان میدهد، شمار پسران ایرانی مجرد در سن ازدواج هم رو به افزایش است. کارشناسان معتقدند، به دلیل افزایش تعداد موالید در دهه نخست انقلاب، ایران یک هرم سنی با قاعده وسیع داشت و تعداد جمعیت ۱۵ تا ۱۹ ساله کشور از جمعیت ۲۰ تا ۲۴ ساله بیشتر بود و زمانی که تعداد دختران را یک رده سنی پایین تر میگیریم این قاعده سنی متورمتر است و تعداد دخترهای بیشتری در این رده قرار دارد. با کاهش تعداد موالید قاعده هرم سنی در ایران در حال کوچک شدن است، با جمع شدن این قاعده هرم سنی، تعداد جمعیت ۱۵ تا ۱۹ ساله از ۲۰ تا ۲۴ ساله کمتر شده و تعداد دخترهای مجرد ۱۵ تا ۳۵ ساله از پسرهای ۲۰ تا ۴۰ ساله کمتر میشود و در یک دهه آینده پسرهای در معرض ازدواج از دخترهای در معرض ازدواج بیشتر میشوند.
تعداد دختران مجرد ۳ برابر آقایان
آمارها نشان میدهد در سال ۹۳ تعداد خانمهای مجرد کشور از تعداد آقایان مجرد بیشتر بود. در سال گذشته ۴۸ درصد خانمهای در سن ازدواج کشور هرگز ازدواج نکردهاند. مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبتاحوال کشور خرداد ماه سال گذشته گفت: آقایان در سن ازدواج کشور با طیف سنی ۲۰ تا ۳۴ شامل ۱۲ میلیون و ۷۰ هزار نفر میشوند که از این تعداد پنج میلیون و ۵۷۰ هزار نفر هرگز ازدواج نکردهاند. بنابراین ۴۶ درصد آقایان در سن ازدواج کشور هرگز ازدواج نکردهاند. همچنین خانمهای در سن ازدواج کشور با طیف سنی ۱۵ تا ۲۹ سال شامل ۱۱ میلیون و ۷۹۰ هزار نفر میشوند، از این تعداد ۵ میلیون و ۶۷۰هزار خانم هرگز ازدواج نکردهاند. علیاکبر محزون به آمار مربوط به افرادی که در خطر تجرد قطعی قرار گرفته بودند و در طیف سنی بعد از ۳۴ سال برای آقایان و پس از ۲۹ سال برای خانمها تا سن ۵۰ سالگی قرار دارند اشاره کرد و گفت: تعداد ۳۲۰ هزار نفر از آقایان از سن متعارف ازدواج در کشور عبور کرده و در خطر ورود به سن تجرد قطعی قرار دارند. به گفته او در سال ۹۳، ۹۸۰ هزار خانم نیز در سن خطر تجرد قطعی قرار داشتند و خانمها تقریبا ۳ برابر بیشتر نسبت به آقایان در معرض خطر تجرد قطعی قرار دارند. به گزارش افکار نیوز، محزون همچنین به آمار سال ۸۵ و ۹۰ در ارتباط با افراد در سن ازدواج که هرگز ازدواج نکردهاند و نیز افراد در سن تجرد قطعی اشاره کرد و گفت: در سال ۸۵ مجموعا ۱۱ میلیون و ۷۹۰ هزار نفر مجموع کلیه خانمها و آقایانی بود که در سن ازدواج قرار داشته و هرگز ازدواج نکردهاند که از این تعداد ۵ میلیون و ۲۱۰ هزار آقا و ۶ میلیون و ۵۸۰ هزار خانم بودهاند.
افزایش سن ازدواج و تجرد قطعی به روایت آمار
صرفنظر از آثار سوء اجتماعی که پدیده افزایش سن ازدواج به دنبال دارد، تبعات جمعیتی این پدیده هم میتواند نگرانکننده باشد. کمترین تأثیر افزایش سن ازدواج، بر هم خوردن تعادل هرم جمعیتی کشور و در نتیجه، بروز شکل جدیدی از چالشهای مربوط به سن ازدواج، در کشور است. سن ازدواج برای مردان و زنان نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته و به میانگین ۲/۲۷ سال برای مردان و حدود ۲۳ سال برای زنان رسیده که این آمارها زنگ خطری برای افزایش تجرد قطعی در جامعه است. بر همین اساس میزان تجرد قطعی مردان از ۱/۵ درصد به ۱/۳ درصد کاهش یافته، اما این تعداد برای دختران از ۸ درصد به ۱/۸ درصد افزایش یافته است. آمار ارائه شده بهطور کلی از بالا رفتن سن ازدواج در میان دختران و افزایش آمار تجرد قطعی آنان حکایت دارد.
دیدگاه جوانان نسبت به ازدواج تغییر کرده است
یک روانشناس درباره افزایش تجرد در بین جوانان به «آرمان» میگوید: اینکه در کشور آمار دختران مجرد قطعی سه برابر پسران است، نشاندهنده وجود نارساییهای گوناگون در تحقق امر ازدواج است، این نارسایی حاکی از آن است که دختران و پسران جامعه ما دیدگاهشان نسبت به ازدواج تغییر کرده است. فرید براتیسده میافزاید: این امر نشان میدهد که هنوز در جامعه نتوانستهایم خانواده و اولویتهای آن را برای جوانان امروز شناسایی کنیم و دلیل دیگر این نارسایی عدم وجود امکانات مناسب و وضعیت اقتصادی مطلوب است. به گفته او اکثر دختران مجرد تحصیلکرده هستند و مقوله بیکاری در بین قشر تحصیلکرده جامعه رو به افزایش است.
این روانشناس میافزاید: امروزه چشم و هم چشمی بین خانوادهها افزایش پیدا کرده است و همین امر باعث تجرد جوانان و بروز دیگر مشکلات در کشور شده است. براتی سده تاکید میکند: برای حل این نارسایی باید به فلسفه زندگی مشترک که بر پایه تشکیل خانواده، بقای نسل و ایجاد احساس آرامش در بین دو فرد بنا میشود توجه کرد. به گفته او عدم تشکیل خانواده، جامعه را با کاهش نرخ زاد ولد و بروز آسیبها در حوزههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و… مواجه میکند. براتیسده در زمینه اقدامات انجام شده برای تسهیل در امر ازدواج جوانان در جامعه میافزاید: این امر نیازمند برنامهریزیهای بلندمدت در زمینههای اشتغال، مسکن و… است، برای مثال حتی برای پرداخت وام ازدواج جوانان با مشکلات گوناگون مواجه هستند، اما در واقع نوع نگرش و دیدگاه جامعه نسبت به تاخیر در امر ازدواج تاثیرگذار است.