اهالی غیزانیه دراهواز خواستار ایمن سازی خطوط فرسوده نفت شدند
عـصــر جـنــوب| asrejonoob.ir: تعدادی از اهالی بخش غیزانیه از توابع شهرستان اهواز، با اظهار نگرانی از فرسودگی خطوط لوله انتقال نفت و گاز و احتمال تکرار انفجار، خواستار ایمن سازی خطوط فرسوده نفت شدند.
نشتی و انفجار خط لوله انتقال گاز، پنجشنبه گذشته در جاده اهواز- ماهشهر که چهار نفر کشته و ۵ نفر زخمی به دنبال داشت، نگرانی اهالی روستاهای بخش غیزانیه شهرستان اهواز را از تکرار حوادث تلخ در این بخش به دنبال داشته است. به همین مناسبت تعدادی از دهیاران و اعضای شورای روستاهای بخش غیزانیه با برگزاری نشست خبری، خواستار رسیدگی مسئولان استان به این مشکل شدند.
رئیس شورای روستای «عوده» از توابع بخش غیزانیه در این نشست خبری در دفتر انجمن محیط زیستی آینده سازان طبیعت خوزستان، خواستار ایمن سازی خطوط فرسوده لوله های نفت و گاز در بخش غیزانیه شد.
حجت الاسلام حمزه مقدم با اشاره به استقرار چندین شرکت بزرگ نفتی در بخش غیزانیه افزود: این بخش به حیاط خلوت شرکت های نفتی تبدیل شده و علاوه بر عبور لوله های متعدد نفت و گاز، این شرکت ها پسماند و پساب آلوده خود را نیز در این روستاها تخلیه می کنند.
وی با بیان اینکه قدمت لوله های انتقال نفت و گاز به بیش از ۶۰ سال می رسد، اضافه کرد: برخی از این لوله های قطور، در فاصله ۲۰ متری و یا ۴۰ متری خانه های روستایی قرار دارند، که به دلیل فرسودگی احتمال بروز حادثه زیاد است و به ویژه بعد از حادثه اخیر انفجار خط لوله، اهالی روستاها از این بابت به شدت نگران هستند زیرا در صورت ادامه نشت گاز، انفجار گاز همه روستاهای اطراف را نابود می کرد.
به گفته وی صبح پنجشنبه، یک اتوبوس راهیان نور دختران بخش غیزانیه، یک ساعت قبل از انفجار گاز، عازم یادمان شوش شده بود، که امکان داشت فاجعه انسانی در منطقه رخ دهد.
مقدم با تاکید بر بازسازی و مقاوم سازی تاسیسات نفتی موجود در منطقه گفت: شرکت های بزرگ نفتی با وجودی که در جوار روستاها فعالیت می کنند، مجهز به سیستم عیب یابی و شناسایی محل نشت نفت و گاز نیستند که ضروری است هر چه زودتر برای این مساله چاره اندیشی شود.
وی تصریح کرد: خواسته بسیاری از اهالی بخش غیزانیه جابجایی لوله های نفت است، در غیر این صورت وزارت نفت شهرک و یا محل امنی برای اهالی ساخته و آنها را به آنجا منتقل کند.
مقدم از تخلیه پساب های نفتی به اراضی کشاورزی روستاها نیز انتقاد کرد و گفت: پساب تاسیسات نمک زدایی شرکت نفت کشاورزی منطقه را از بین برده، بوی نامطبوع، مردم را آزار می دهد و دوده های ناشی از مشعل های نفت (فلرهای نفت) مشکلات بسیاری را برای اهالی بوجود آورده است.
وی افزود: درست است که نفت ملی شده اما باید به مناطق اطراف میادین نفتی نیز توجه شود، این در حالیست که مدارس غیزانیه فرسوده و بدون امکانات است و این بخش حتی درمانگاه ندارد، به طوری که در مواردی مادران باردار قبل از رسیدن به مراکز درمانی، در مسیر زایمان کرده اند.
*مرگ محیط زیست غیزانیه
رئیس شورای روستای «ملیگط» بخش غیزانیه نیز در این نشست با اشاره به مشکلات زیست محیطی شرکت های نفتی در این بخش، گفت: حوضچه تخلیه اسید در نزدیک روستاها باعث مشکلات بسیاری برای روستائیان شده و سلامتی آنها را به خطر انداخته است.
گاصوص حسینی افزود: یکی از تالاب های خشک شده محلی اکنون تبدیل به کانون ریزگرد نمکی شده و علاوه بر آن حاوی خاک های آلوده ای است که قبلا محل تخلیه پساب و ضایعات نفتی بوده است.
وی تاکید کرد: بارها با مرکز بهداشت استان و محیط زیست مکاتبه کرده و نسبت به این مساله اعتراض کردیم اما تاکنون تغییری در اوضاع اتفاق نیفتاده است.
حسینی همچنین از تاخیر در احداث خط لوله آب شرب به بخش غیزانیه انتقاد کرد و گفت: این طرح در سال ۹۵ آغاز شده اما هنوز مردم غیزانیه از آب لوله کشی محروم هستند، به طوری که برخی از روستاها در بهترین حالت هر ۲ روز یک بار آب دارند و برخی از روستاها نیز هنوز فاقد آب لوله کشی هستند.
*دردهای پسماند اهواز
دهیار روستای «صفیره» از بخش غیزانیه نیز با انتقاد از شهرداری اهواز گفت: مدفن پسماندهای شهر اهواز در جوار این روستا قرار دارد که به دلیل دفن غیراصولی با مشکلات بهداشتی و متصاعد شدن بوی نامطبوع مواجه است.
فرهاد نواصری افزود: برخلاف ادعای شهرداری اهواز پسماندها به صورت مکانیزه، دفن نمی شود، به همین دلیل انباشتگی زباله و آلودگی هوا اهالی را دچار مشکلات تنفسی و انواع بیماری ها کرده است.
وی با اشاره به آلودگی ناشی از تاسیسات نمک زدایی شرکت نفت گفت: زمین های زراعی که آلوده به پساب این تاسیسات شده اند، تا دهها سال آلوده و غیرقابل استفاده هستند.
*مرکز درمانی خاص
عضو انجمن محیط زیستی آینده سازان طبیعت خوزستان همچنین در این نشست با اشاره به لزوم هزینه کرد ۲ درصد اعتبارات نفت در مناطق نفتخیز، گفت: با توجه به آلودگی هایی که نفت در بخش غیزانیه ایجاد کرده، همچنین به دلیل گستردگی فعالیت های نفتی در این بخش، شرکت نفت باید امکانات بهداشتی درمانی رایگان و یا خاص به اهالی اختصاص دهد.
جواد الهایی افزود: آلودگی هر مشعل نفتی تا شعاع ۲۵۰ کیلومتر منتشر می شود که این مساله مشکلات بسیاری برای سلامتی اهالی بوجود آورده است.
همچنین این انجمن محیط زیستی به مناسبت هفته درختکاری به تعدادی از روستاهای غیزانیه نهال گل اهدا کرد تا در معابر روستایی کاشته شود.
خطوط لوله نفت یا پساب نفتی غیزانیه تا کنون بارها دچار نشتی شده است.
بخش غیزانیه در ۳۰ کیلومتری جاده اهواز-ماهشهر قرار دارد و شاید بتوان آن را محروم ترین بخش شهرستان اهواز نامید. در بخش غیزانیه با وجود درخواست مکرر اهالی و دهیاران در چهار ماه گذشته فاقد بخشدار بوده و یک روز قبل از حادثه انفجار لوله گاز، بخشدار غیزانیه منسوب شده است.
بخش غیزانیه (شامل دهستان غیزانیه و مشرحات)۸۰ روستا با بیش از ۲۵ هزار نفر جمعیت دارد که بیش از نیمی از روستاهای آن فاقد آب شرب هستند و بقیه نیز آب را به صورت جیره بندی آب دریافت می کنند. این بخش ا زنظر زیرساخت اعم از گاز، برق، مدرسه، راه و مخابرات در محرومیت است، این در حالیست که محمدی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز در دومین همایش بین المللی CSR با عنوان مسئولیت اجتماعی صنایع، محرومیت زدایی و توسعه منابع انسانی در خوزستان، مدعی شده است، چهار درصد از هزینه توسعه و نگهداشت مخازن نفتی در غرب کارون صرف مسئولیت های اجتماعی می شود و در سال جاری، چهار هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال در حوزه مسئولیت های اجتماعی هزینه کرده است.
بیش از ۳۰۰ چاه نفت در بخش غیزانیه قرار دارد و عظیم ترین تاسیسات نفتی منطقه نیز در آن مستقر شده است. شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب بزرگترین تولید کننده نفت کشور (شامل شرکت نفت و گاز کارون و شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون) در بخش غیزانیه قرار دارند.
بر اساس گزارش اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اهواز، همچنین در بخش غیزانیه سه واحد آلاینده فعالیت می کنند که شامل شرکت نفت و گاز کارون، شرکت پتروشیمی مارون واحد اهواز و شرکت سیالات انگیزشی وابسته به شرکت ملی حفاری، که هر کدام از اینها مشکلات مربوط به خود را دارند.