استعفای دسته جمعی سازمان اصلاح طلب، استعفا بود یا اجبار؟

عصر جنوب/ asrejonoob.ir: سازمان دانشجویی حزب اسلامی کار، از این حزب اعلام جدایی کرد. این خبر کوتاه، روز گذشته فضای سیاسی کشور به ویژه اردوگاه اصلاح طلبان را تحت تاثیر خود قرار داد. بر اساس استعفانامه منتشر شده توسط سازمان دانشجویی، مسئولان فعلی و پیشین این تشکل تاثیرگذار، به دلیل آنچه که “پاره ای از مسائل” عنوان کرده اند، از این حزب اعلام جدایی کرده و مسئولیت هرگونه اظهارنظر یا فعالیت تحت عنوان “سازمان دانشجویی حزب اسلامی کار” را پس از استعفا از خود سلب کرده اند. اهمیت این اعلام جدایی در آنست که بدانیم، سازمان دانشجویی حزب اسلامی کار، طی سال های رکود فعالیت سیاسی در ایران یعنی بین ۸۸ تا ۹۲، یکی از تشکل های مهم و جریان ساز در اردوگاه اصلاح طلبان بوده است. حال، جدای از دلیل و علت جدایی این سازمان از حزب اسلامی کار، آینده اعضای سازمان دانشجویی نیز از اهمیت بیشتری برخوردار است.

سازمان دانشجویی؛ تشکلی برآمده از حوادث انتخابات دهم

به گزارش سرویس سیاسی تدبیر۲۴ همزمان با دوران پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم، یعنی فاصله بین سالهای ۸۸ تا ۹۲، گروهی از دانشجویان دانشگاه های آزاد تهران، تصمیم می گیرند با بررسی فضای موجود در میان احزاب همچنان فعال اصلاح طلب، باب فعالیت های سیاسی را بازنگهدارند. این دانشجویان که عمدتا در ستادهای انتخاباتی اصلاح طلبان فعال بودند، پس از بررسی احزاب مختلف، حزب اسلامی کار را برای سامان بخشیدن به فعالیت های خود انتخاب کردند. اگرچه شرایط آنها در حزب اسلامی کار همیشه شکننده و غیرقابل اتکا بود، اما دانشجویان علاقمند به فعالیت علنی، تلاش کردند با مدیریت مناسب موقعیت خود را حفظ کنند. این تشکل سیاسی- دانشجویی در شرایطی امروز از حزب متبوع خود اعلام جدایی کرده است که کارنامه ای قابل دفاع از عملکرد خود در دوران رکود سیاسی و فضای بسته بعد از ۸۸ به جای گذاشته است. برگزاری جلسات هم اندیشی منظم تحت عنوان آینده اصلاح طلبی، راه اندازی سایت اطلاع رسانی تحت عنوان پویش و برگزاری کلاس های آموزشی و تحلیل محتوای بسیار از مهمترین فعالیت های این تشکل در دوران رخوت سیاسی در ایران بود که با واکنش شدید رسانه های تندرو از جمله کیهان و حسین شریعتمداری نیز رو به رو شد. نقطه عطف فعالیت های این تشکل، برگزاری کنگره ششم خود در شهریور ماه سال ۹۲ بود که با حضور تشکیلاتی و منظم همه اعضای این سازمان در کل ایران همراه بود در این مراسم چهره هایی چون ابراهیم یزدی نیز حضور داشتند و موسوی لاری، وزیر کشور دولت خاتمی نیز سخنرانی کرد. سازمان دانشجویی حزب اسلامی کار با توجه به تاثیرگذاری و نظم تشکیلاتی اش، مورد توجه ستادهای انتخاباتی چهره های شناخته شده انتخابات ریاست جمهوری نیز قرار گرفت. به طوری که اعضای این تشکل توسط ستاد هاشمی رفسنجانی، محمدرضا عارف و حسن روحانی دعوت به همکاری شدند که با توجه به ساماندهی مناسب نیروهایشان در کل کشور، توانستند تاثیر زیادی در نتیجه انتخابات گذشته ایفا کنند.

استعفا؛ تاکتیک یا اجبار

بررسی استعفانامه منتشر شده توسط مسئولین سازمان دانشجویی حزب اسلامی کار، دلیل روشن و واضحی از علت این جدایی ارائه نمی کند، اما سابقه اختلاف نظر و فشارهای مدیران ارشد این حزب به سازمان دانشجویی بر کسی پوشیده نیست و چه بسا دلیل اصلی این استعفا اختلاف تشکیلاتی باشد که نمود آن، پیشتر در جریان مربوط به الهه راستگو و قرارگرفتن وی در لیست انتخاباتی اصلاح طلبان در انتخابات شورای شهر دیده شده بود. براساس اخبار منتشر شده، اعضای اصلی سازمان دانشجویی، از مخالفان جدی قرار دادن الهه راستگو در لیست اصلاح طلبان بودند که این مساله باعث تنش جدی آنها با دبیرکل و دیگر اعضای شورای مرکزی حزب شده بود که در نهایت با ورود الهه راستگو به شورای شهر و نقش ایشان در انتخاب قالیباف به عنوان شهردار تهران، این اختلاف رنگ و بوی جدی تری گرفت و سازمان دانشجویی با صدور بیانیه ای از مخالفت خود با حضور راستگو در لیست اصلاح‌طلبان پرده برداشت.

مقصد بعدی، بنیاد عارف، ندا یا همبستگی

بسیاری معتقدند اعضای سازمان دانشجویی که از نظر تشکیلاتی بعنوان یکی از با پرستیژترین نیروهای سیاسی شناخته می شوند، نیم نگاهی به حزب تازه تاسیس ندا نیز دارند و مساله استعفا، تاکتیکی برای توجیه پیوستن به این حزب پرحاشیه است. حضور اعضای اصلی سازمان در میان موسسین و شورای مرکزی ندا، می تواند دلیل اصلی برای این احتمال باشد، اما حد مسلم آن است که اگر قرار به پیوستن بدنه سازمان دانشجویی به این حزب بود، باید بعد از دریافت مجوز ندای ایرانیان از وزارت کشور، این اتفاق رخ می داد. این در حالی است که چند درجه اختلاف مواضع اعضا و بدنه فعلی و مسئولین سابق این سازمان نسبت به حزب ندای ایرانیان، پیوستن یکپارچه‌شان به ندا را در هاله‌ای از ابهام قرار داده و باید منتظر ماند. با اینهمه، گزینه های جدی دیگری نیز برای ادامه فعالیت اعضای مستعفی سازمان دانشجویی وجود دارد. ارتباط نزدیک اعضای این سازمان با ابراهیم اصغرزاده و دعوت مکرر از وی برای شرکت در جلسات و همایش‌های این سازمان، نمایانگر وجود احتمال برای عضویت اعضای بدنه این سازمان در حزب همستگی است. از سوی دیگر، ارتباطات برخی از اعضای این سازمان با تشکیلات مربوط به احمد حکیمی پور، شائبه حضور جدی تر آنها در حزب اراده ملت را نیز به ذهن متبادر می کند و البته مهمترین گزینه بعد از ندای ایرانیان، بنیاد امید ایرانیان متعلق به محمدرضا عارف است که در دوران رقابت های انتخاباتی از کمک های خوب اعضای سازمان دانشجویی در تبلیغات وسیع، بهره زیادی برده بود. گفتنی است محمدرضا عارف در دوران پس انتخابات و در رمضان ۹۲، حضور در مراسم افطار سازمان دانشجویی را به حضور در مراسم افطاری شورای هماهنگی جبهه اصلاحات ترجیح داد که این مساله نشان از مهیا بودن شرایط حضور اعضای مستعفی سازمان در بنیاد امید ایرانیان دارد.

هزینه و فایده های جدایی از حزب اسلامی کار

آنچه که اهمیت استعفای دسته جمعی مدیران فعلی و پیشین سازمان دانشجویی از حزب اسلامی کار را تقویت می کند، دستاوردهای فعالیت این تشکل در دوران رکود فعالیت های حزبی است. در شرایطی که پس از انتخابات سال ۸۸، گروههای مختلف هرکدام مدعی پرچمداری فعالیت سیاسی بودند، سازمان توانست در عمل این مدعا را نشان دهد. بنابراین بدیهی است که این استعفا و از دست دادن سخت افزارهای فعالیت تشکیلاتی، باید دلیل محکم و قاطعی داشته باشد. این دلیل باید اینقدر قاطع باشد که بتواند شرایط روحی و استراتژیک را برای شروع دوباره فعالیت اعضای این سازمان در کل کشور فراهم کند. می توان به جرات گفت، سازمان دانشجویی، هویتی دوباره و وزنی بالا به حزب اسلامی کار بخشید، به طوری که نام دبیرکل این حزب یعنی حسین کمالی پس از سالها مجددا به رسانه ها راه یافت. اما حد مسلم آن است که سازمان دانشجویی حزب اسلامی کار، همواره منتقد جدی سیاست های حزب نیز بوده و با حفظ دیدگاه های اصلاح طلبانه به نقد عملکرد این جریان و حتی نقد عملکرد اعضای حزب متبوع خود نیز پرداخته است. باید منتظر ماند و دید آیا هزینه احتمالی و جدایی از حزب می تواند سقف بلندتری برای فعالیت های این تشکل سیاسی – دانشجویی ایجاد کند و می تواند فایده ای در خور برای این تشکل نوپا داشته باشد یا خیر.

مطالب پیشنهادی

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.