دبههای آب روی شانههای دانشآموزان روستای سودان
عـصــر جـنــوب| asrejonoob.ir: مهندسی آب در استان ما بالغ بر ۳۰ کیلومتر آب رودخانه را در نزدیکی تاسیسات نفت پمپاژ میکند اما وارد خانههای مردم نمیکند تا اهالی روستای سودان از توابع غیزانیه ۲ کیلومتر راه را برای پُر کردن دبههای خود ازحوضچههای نفت پیاده بروند.
به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، سالها است اهالی روستای سودان از توابع بخش غیزانیه با وجود اینکه حدود ۱۲ سال گذشته شبکه لولهکشی آب شرب آنها راهاندازی و اعتبارات زیادی صرف آن شده است اما تا کنون به مسیر اصلی وصل نشده و آب شرب مورد نیاز اهالی این روستا گاهی به وسیله تانکر و اغلب از طریق حوضچهای که در ۲ کیلومتری این روستا قرار دارد تامین میشود. اما مهندسی آب در به این صورت است که بیش از ۳۰ کیلومتر آب لوله کشی از رودخانه جراحی را تا حوضچهای در فاصله دو کیلومتری روستای سودان پمپاژ میکنند اما آب رودخانه وارد خانههای اهالی روستا نمیشود.
آب چاهها دیگر شور شده است
اهالی میگویند: قبلاً از آب چاههای آبی که در روستا قرار دارد آب مورد نیازمان را تامین میکردیم اما آب چاهها دیگر شور شده و غیر قابل استفاده است.
در حوضچه حدود یک هزار متر مکعب آب نگهداری میشود و در کنار دکلهای حفاری و نفت قرار گرفته است تا شرکت نفت بدون هیچ زحمتی آب مورد نیاز خود را برای سرد کردن تاسیسات از این حوضچهها برداشت کند.
از طرفی تانکر استیجاری شرکت ملی حفاری روزانه ۲۰ مرتبه از کنار روستا میگذرد اما حاضر نیست آب مورد نیاز اهالی را تامین کند این در حالی است که به گفته اهالی اگر روزانه یک تانکر آب را به اهالی اختصاص دهد مشکل تامین آب شرب مردم روستا حل خواهد شد.
بشکههای آب روی شانه دانشآموزان
دانشآموزان روستا اما هنوز از مدرسه برنگشته کیف کولی خود را بر زمین گذاشته و بشکههای آب را برمیدارند و ۲ کیلومتر راه را به سمت حوضچههای آب (جاده اصلی نفت و گاز) پیادهروی میکنند تا بشکههای خود را از آب پُر کنند و در راه برگشت به خانه با توجه به دوری مسافت و نبود وسیله نقلیه، بشکهها را روی شانههای خود حمل میکنند.
لفته یکی از اهالی روستای سودان است که دو، سه سالی از دیپلم گرفتن آن میگذرد، اما از آنجایی که پدر پیرش دیگر از پس کار کردن بر نمیآید، نان آور ۲۲ نفر از اعضای خانواده میشود، وی میگوید: قبلاً با گرفتن حواله و پرداختن ۲۳ هزارتومان به سازمان جهاد کشاورزی به وسیله تانکرهای جهاد برای روستای ما آب میآورند تا مخازنی که در خانهها داریم را پُر کنیم، آب مخزن بین ۲۰ تا۲۳ روز تمام میشود که به محض تمام شدن صدای اهالی خانه بلند میشود که آب میخواهیم.
او ادامه میدهد: اکنون حدود ۲ ماه است نه خبری از تانکر آب است و نه حوالههای ما کارساز شد، مجبوریم ۲ کیلومتر مسیر را تا رسیدن به حوضچه آب برویم، کسانی که موتور یا وسیلهای دارند تقریباً راحتتر از بقیه تردد میکنند اما کسانی که وسیله نقلیه ندارند مجبور هستند بشکههای آب خود را پُر کرده و در کنار جاده منتظر بمانند تا کسی آنها را سوار ماشین کند، برخی هم کم حوصله هستند بشکه آب را روی شانههای خود گذاشته و دو کیلومتر راه را پیاده به روستا برمیگردند.
محمدعلی یکی دیگر از اهالی روستای سودان است که درکلاس یازدهم درس میخواند، خانواده محمد علی روزانه صبر میکند وی از مدرسه برگردد تا دو بشکه آب را بردارد و راهی حوضچه آب شود.
بلند کردن بشکههای آب روی شانههایمان ما را خسته کرد
محمدعلی میگوید: بیشتر اوقات من و دیگر بچههای روستا از بلند کردن بشکههای آب روی شانههای خود خسته میشویم به همین دلیل کنار جاده منتظر گذر ماشینهای شرکت حفاری میایستیم تا ما را برسانند اما اغلب نمیپذیرند ما را سوار ماشین کنند، گاهی بشکههای آب را تا مسیری بلند میکنیم و زمانی که خسته شدیم روی زمین میگذاریم تا به خانه برسیم، برخی برای راحتی خودشان بشکههای آب را داخل فرقون میگذارند تا کمتر دوری مسیر آنها را اذیت کند.
علی عموری رئیس شورای بخش غیزانیه با اشاره به شور شدن آب شرب زیر زمینی اظهار کرد: آب لوله کشی قرار بود از تاسیسات آب غیزانیه( از تاسیسات شیبان به صفیره و از صفیره به غیزانیه ) به روستای سودان برای مصارف خانگی کشیده شود اما تا کنون کاری از پیش نرفته و آب اهالی با تانکر و بشکه تامین میشود.
بالغ بر ۴۰ روستا در بخش غیزانیه مشکل آب دارند
وی افزود: سال گذشته آبفا در حضور بخشدار مصوب کرد که تا زمان حل مشکل آب روستا روزانه ۲ تانکر آب شرب برای اهالی روستای سودان ارسال کند، که البته این مصوبه بیشتر از دو ماه دوام نداشت.
رئیس شورای بخش غیزانیه گفت: قبلاً از تانکرهای شرکت نفت، منابع طبیعی و جهاد کشاورزی برای آبرسانی به روستای سودان استفاده میشد اما اکنون که قرارداد آنها در منطقه تمام شد عملاً دیگر کاری صورت نمیگیرد.
عموری بیان کرد: در تاسیسات غیزانیه سه تانکر متعلق به اداره منابع طبیعی، برای آبرسانی مستقر کردهاند اما با توجه به اینکه بالغ بر ۴۰ روستا در بخش غیزانیه مشکل آب دارند این تعداد تانکر جوابگوی آبرسانی به این حجم از روستاها نیستند.
دولت تکلیف خود را با مناطق نفتی مشخص کند
کمبود آب، مشکلات کیفیت آب، عدم توانایی دولت در بهرهبرداری از هزاران کیلومتر شبکه آب و… در بسیاری از روستاهای استان به ویژه بخش غیزانیه سبب افزایش انواع بیماریها، ازبین رفتن کشاورزی، عدم توسعه جوامع محلی، مهاجرت از روستاها و گسترش حاشیه نشینی، از بین رفتن اقتصاد روستایی و… میشود.
این در حالی است که با راهاندازی شبکه آب پایدار در مناطق روستایی دولت میتواند از تولید بسیاری از آسیبهای اجتماعی که به مراتب هزینههای هنگفتی را برای دولت تحمیل میکند جلوگیری کرده و گام مهمی در تثبیت جمعیت روستایی بردارد.
با توجه به وسعت تاسیسات نفتی در اطراف روستاهای بخش غیزانیه و محرومیت محرز اهالی روستاها وزارت نفت موظف است در قالب مسؤولیتهای اجتماعی زیر ساختهای لازم را برای مردم این مناطق فراهم کند و اگر دولت همچنان بنا دارد به دید صنعتی و عملیاتی به این مناطق نگاه کند تکلیف خود را با مردم این روستاها مشخص کند، در غیر این صورت صنعتی بودن منطقه را اعلام و شهرکهایی جدیدی با تمام زیرساختها برای جمعیت روستاهای منطقه احداث کند.
به گزارش خبرگزاری فارس، روستای سودان از توابع بخش غیزانیه در ۶۵ کیلومتری جاده اهواز- امیدیه واقه شده و جمعیت این روستا ۱۴۲ خانوار برابر با ۵۵۰ نفر است.