اگر جهادنصر مجری نمی شد اکنون طرح بسیار جلوتر بود/ برخی آمارهای ارائه شده غیرممکن هستند
عصر جنوب: شکرخدا موسوی گفت: شاکله اصلی شرکت جهادنصر را بازنشستگان سابق سازمان جهادکشاورزی تشکیل می دهد و متاسفانه این نیز یکی دیگر از مشکلات این شرکت است و عملا اشتغال زایی طرح ۵۵۰ هزارهکتاری در خوزستان بسیار پایین است.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: در طرح ۵۵۰هزار هکتاری که قبلا موسوم به طرح ۸۰۰هزار هکتاری بود قرار شد با توجه به مرغوبیت و قابلیت کشت زمین ها در استان خوزستان، از میان چهار میلیون هکتار زمینی که در خوزستان وجود دارد و با یک احیاء مجدد قابل کشت است، ۸۰۰ هزار هکتار احیا شود.
سیدشکرخدا موسوی، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی
موسوی افزود: درحال حاضر با آن که خوزستان که در تولید برخی محصولات کشاورزی رتبه نخست را در کشور دارد، تنها ۱٫۲ میلیون هکتار از زمین ها کشت می شود و اجرای طرح به معنای آن بود که به یکباره زمین های زیرکشت تا دو میلیون هکتار یعنی ۶۰ تا ۷۰ درصد افزایش داشته باشد.
وی یادآورشد: بعدها در اواخر دولت قبل، متولیان طرح در وزارت جهاد کشاورزی احیای کل ۸۰۰ هزار هکتار را ناممکن دانستند و آن را به ۵۵۰ هزار هکتار تعدیل کردند که از این مقدار، ۵۰ هزار هکتار از اراضی در استان ایلام واقع شده بود.
این نماینده مجلس حذف ۲۵۰ هزار هکتار از اراضی از طرح را کاری حساب شده دانست و گفت: این که چگونه این اتفاق افتاد و چه دستی در کار بود را نمی دانیم، تنها چیزی که می دانیم این است که وزارت جهاد کشاورزی اقدام به این کار نمود.
موسوی هم چنین گفت: پس از آن طی نامه ای درخواست کردیم اعتبار سنگین این طرح که از عهده دولت و وزارت جهاد کشاورزی بر نمی آید، از محل صندوق توسعه ملی تامین شود و سرانجام در سفر اخیر ریاست جمهوری به خوزستان در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: بنابراین ۱٫۵ میلیارد دلار اعتبار از محل صندوق توسعه ملی وارد خوزستان شد؛ این مبلغ معادل پنج برابر بودجه عمرانی استان می باشد و پول کمی نیست؛ بنابراین باید بر نحوه خرج آن نظارت وجود داشته باشد.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: با این اعتبار، طرح ۵۵۰ هزار هکتاری باید دست کم ۱۰ هزار شغل در خوزستان ایجاد کند، در غیر این صورت صرفه اقتصادی نخواهد داشت.
موسوی عنوان کرد: در ابتدا ایرادهایی اساسی در طرح وجود داشت، از جمله آن که کادر فنی طرح، محل زمین هایی که قرار بود احیا شود و هم چنین آب موردنیاز این زمین ها مشخص نبود که با واگذاری طرح به شرکت جهادنصر، برای آن متولی معین شد.
وی در رابطه با دلیل واگذاری این طرح به شرکت جهادنصر گفت: این شرکت یکی از شرکت های وابسته به سازمان جهادکشاورزی است اما خود من نظرم بر این بود که متولی طرح در استان خود اداره جهادکشاورزی باشد. در این صورت می توانستیم نظارت دقیق تر و بهتری روی طرح داشته باشیم و افراد زیادی از جمله استاندار و معاونت برنامه ریزی استانداری قادر به دخالت در طرح می شدند.
موسوی همچنین گفت: درحال حاضر این شرکت فعالیت خود را زیرنظر تهران می داند و امکان نظارت بر کار آن وجود ندارد و به باورمن اگر جهادنصر وارد طرح نمی شد اکنون طرح بسیار جلوتر از این بود.
وی یادآورشد: متاسفانه شرکت جهادنصر در پروژه های دیگری هم که شرکت کرده چندان خوشنام نبوده و عموما عملکرد موفقی نداشته؛ این موضوع را خود با وزیر جهادکشاورزی مطرح کردم اما فعلا مسئولان مصرند کار را با همین شرکت ادامه دهند و شرکت مزبور هم کار را به پیمانکاران می دهد.
نماینده مردم اهواز در مجلس با بیان این که شاکله اصلی شرکت جهادنصر را بازنشستگان سابق سازمان جهادکشاورزی تشکیل می دهد افزود: متاسفانه این نیز یکی دیگر از مشکلات این شرکت است و عملا اشتغال زایی طرح ۵۵۰ هزارهکتاری در خوزستان بسیار پایین است.
موسوی ادامه داد: به جز مسائل مطرح شده، مساله دیگر تشکل سیاسی حاکم بر شرکت است که جنبه سیاسی اش به مراتب از عملکرد اقتصادی آن پررنگ تر است و این هم یکی دیگر از ایرادهای شرکت جهادنصر است.
وی تاکیدکرد: ازسوی دیگر قرار بود در این طرح ۵۵۰ هزار هکتار از زمین های جدید یعنی زمین های دیم و بایری که قابل اصلاح است احیا و آب رسانی شود؛ اما متاسفانه در این کار بر همان زمین های آبی قبلی عملیات زهکشی و تسطیح انجام می شود و همین زهکشی هم ایرادهای زیادی دارد.
نماینده مردم اهواز در مجلس گفت: ایراد بعدی طرح، عدم آمایش صحیح سرزمینی است که باید مورد تجدیدنظر اساسی قرارگیرد؛ ۷۰ تا ۸۰ درصد از زمین های در نظر گرفته شده به منظور احیا، در چهار یا پنج شهر استان متمرکز است و بقیه شهرها از نعمت خدمت جمهوری اسلامی بی بهره اند.
موسوی افزود: در مناطقی، زمین های حاصلخیز رشته کوه زاگرس را که در مجاورت سرچشمه های آب واقع شده و فاصله آب سد با آن ها بسیار کم است فراموش کرده ایم و در عوض روی احیاء زمین های شور جلگه ای کار می کنیم که بسیار پرهزینه تر است.
وی عنوان کرد: حتی در مناطق جلگه ای نیز زمین هایی را که باید مورد زهکشی قرار گیرد مورد توجه قرار ندادیم و مثلا منطقه حاصلخیزی چون شهرستان کارون هیچ سهمی از طرح ندارد. در این شهرستان گاه فاصله زمین تا رودخانه کارون ۵۰ متر است.
نماینده مردم اهواز در مجلس تاکید کرد: اگر در این طرح تجدیدنظر اساسی نشود بعدها دچار مشکل اساسی خواهیم شد.
موسوی همچنین گفت: موضوع دیگری که در رابطه با طرح وجود دارد، این است که تا زمانی که همه زمین ها آماده نشوند، آب آن تامین نخواهد شد و بخشی از اعتباری را که برای این طرح در نظر گرفته شده است می توان برای احداث کانال یک و دو در زمین های احیا شده به کار گرفت.
وی افزود: متاسفانه این افراد نمی خواهند یک ریال از اعتبار را خارج از جهادکشاورزی خرج کنند، اما اعتبار درنظرگرفته شده برای طرح کافی است و حتی بیش از آن است.
نماینده مردم اهواز در مجلس مجددا به اهمیت بر قراردادن زمین های مجاور با آب در اولویت احیاء تاکید کرد و گفت: دشت های ایذه و قلعه تل در جاهایی با سد کارون سه پنج کیلومتر هم فاصله ندارد و بهتر است به جای آن که آب سد وارد کارون شود و از کارون دوباره به این مناطق برگردانده شود، از همان جا به زمین ها برسد.
موسوی خاطرنشان کرد: تنگ نظری های وزارت نیرو نیز کمی ما را در توزیع آب دچار مشکل کرده است و به طور کلی مدیریت منابع آب در استان دچار مشکل است.
وی گفت: اگر برنامه ریزی کنیم، برای تامین آب طرح ۵۵۰ هزار هکتار هیچ مشکلی نداریم. سازمان آب و برق نیز به شرط تکمیل شدن طرح، آب را به طور کامل تامین خواهد کرد.
نماینده مردم اهواز در مجلس یادآورشد: درحال حاضر احیاء تنها ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی انجام شده و من مطمئنم پس از تکمیل طرح، سازمان آب و برق قانع می شود و آب بر زمین ها جاری خواهد شد.
موسوی تاکیدکرد: به منظور تامین آب اراضی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در حالت حداکثری کمتر از یک میلیارد مترمکعب آب نیاز داریم که بازهم رودخانه کارون دارای ۱۴ میلیارد مترمکعب آب است و برای طرح کفایت می کند. وزارت نیرو متعهد شده در فاز اول طرح، آب ۳۰۰هزار هکتار و در فاز بعدی ۲۵۰ هزار هکتار از اراضی را تامین کند که به باور من منطقی است.
وی سپس به موضوع اشتغال زایی طرح ۵۵۰ هزارهکتاری اشاره کرد و گفت: به دلیل سیاست غلطی که در شرکت جهادنصر هست و تنها اشتغال بازنشستگان جهادکشاورزی را در آن مدنظر قرار می دهد، عملا از جذب فارغ التحصیلان رشته کشاورزی در خوزستان که شاید هزاران نفر باشند ممانعت به عمل می آید و جوانان خوزستانی در طرح حایگاه ندارند.
نماینده مردم اهواز در مجلس افزود: مسئولان ادعا می کنند در طرح ۵۵۰ هزار هکتاری، پنج هزار و ۹۰۰ شغل به وجود آمده است و اگر چنین است لطفا استنادات آن را برای ما هم بیاورند.
موسوی ادامه داد: باور ما این است که در این طرح عظیم، دست کم ۱۰هزار جوان خوزستانی باید مشغول به کار شوند و قاعدتا محصولات کشاورزی استان باید بین ۷ تا ۹ میلیون تن افزایش یابد و برخی از اعدادی که ارائه می شود از جمله ایجاد ۳۰۰هزار فرصت شغلی در نتیجه طرح، امکان ندارد.
وی بیان کرد: بسیاری از زمین هایی که احیا می شوند زمین هایی است که هم اکنون کشاورز دارد روی آن کار می کند اما بازهم در آمار افزایش محصولات و اشتغال محاسبه می شود.
نماینده مردم اهواز در مجلس خاطرنشان کرد: نکته مهم تری که باید به آن توجه کرد، این است که مالکیت زمین هایی که درحال احیاست زیرسوال است و گاهی ما در زمین کشاورزانی که از وضع مالی بسیار خوبی برخوردارند هزینه زیادی را صرف می کنیم و فردی ثروتمند را ثروتمندتر می کنیم.
موسوی ادامه داد: این ظلمی آشکار به خرده مالکین است؛ یعنی کسانی که بار سنگین کشاورزی در روستاها بر دوش آن هاست اما توجهی به آن ها نمی کند. بنابراین در این طرح عدالت اجتماعی مورد نظر قرار گرفته نمی شود.
وی عنوان کرد: تاکنون از ۵۵۰ هزار هکتار زمین، ۱۰۰ هزار هکتار احیا شده است و آماری که ارائه می شود و گفته شده در ماه هشت هزار هکتار احیا می شود تا حدی اغراق آمیز است.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی یکی دیگر از ایرادهای طرح را انجام کار با واسطه های زیاد دانست و افزود: اعتقادم این است که در خوزستان به دلیل عدم نظارت ۳۰ تا ۴۰ درصد از هزینه صرف پیمانکار پروژه می شود و به طور خالص بین ۵۰ تا ۶۰ درصد اعتبار صرف خود پروژه می شود؛ حال در نظر بگیرید اگر تعداد این پیمانکاران زیاد شود دیگر پولی برای انجام کار باقی نمی ماند.
موسوی یادآور شد: وقتی یک طرح در اختیار شرکتی خصوصی مثل شرکت جهادنصر قرار می گیرد نظارت بر آن دشوار می شود و احتمال فساد در آن وجود دارد.
وی افزود: هم اکنون کیفیت طرح از نظر زهکش ها، کانالت ها، آبیاری و تمام این موارد زیرسوال است و باید در آن تجدیدنظر شود.
این نماینده مجلس تاکیدکرد: همچنین دست اندرکاران طرح پیش از این قول داده بودند امکانات آبیاری تحت فشار در این اراضی فراهم شود که تاکنون چنین چیزی را ندیدیم و آبیاری زمین ها به صورت سنتی و غرقآبی طراحی شده که در راستای الگوی کشت و صرفه جویی در آب نمی باشد.
موسوی با اشاره به سفر وزیرکشاورزی به خوزستان گفت: من خود به وزیر گفتم شما به طور محافظت شده به خوزستان آمدید و با هیچ یک از تشکل های کشاورزی خوزستان دیدار نداشتید؛ این گونه از عمق مشکلات کشاورزی خوزستان مطلع نخواهید شد زیرا طبیعی است که استانداری و همه مدیران بگویند به به و از طرح تعریف کنند.
وی تاکید کرد: خواسته همه نمایندگان استان خوزستان این است که هیچ شرکت غیربومی نباید در طرح ۵۵۰ هزار هکتاری فعالیت کند و در غیر این صورت به شرکت های بومی ظلم روا شده است.