خوزستان یک سوم روزهای سال خاکی است/ طی ۳۰ سال گذشته وضع بدتر شده

عـصــر جـنــوب| asrejonoob.ir: مدیرکل هواشناسی استان خوزستان گفت:در مدت ۳۰ سال گذشته روند افزایش روزهای گرد و خاکی در خوزستان یک و نیم روز در سال بوده است یعنی در این مدت هر سال یک و نیم روز به تعداد روزهای گرد و خاکی اضافه شده است.

محمد سبزه زاری با اشاره به اینکه تعداد روزهای گرد و خاکی در فصول سال مختلف متفاوت است، افزود: به صورت میانگین دراز مدت ۳۰ ساله حدود ۶۳ روز در سال گرد و خاک داشتیم اما در سال هایی که خیلی گرد و خاک شدید بود تعداد این روزها به ۱۱۵ روز هم رسیده است.
وی اظهار داشت: دهه ۸۰ شمسی یعنی بین سال های ۸۶ تا ۸۸ اوج بروز روزهای گرد و خاک در خوزستان بود که علت آن هم فعالیت چشمه های گرد و خاکی در عراق بود، دراین سالها منطقه به شدت خشک شده بود در نتیجه گرد و خاک از عراق با شدت زیاد به سمت ایران می آمد.
وی تاکید کرد: سالها است که خوزستان با پدیده گرد و خاک دست و پنجه نرم می کند و به معضل بزرگی تبدیل شده است زیرا تمام ابعاد زندگی مردم منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد و سلامت شهروندان را با خطر مواجه می کند.
سبزه زاری گفت: میزان گرد و خاک به میزان بارش بستگی دارد هر چه بارندگی کمتر باشد میزان گرد و خاک بالاتر می رود؛ امسال در پاییز بارش های خوبی در استان خوزستان داشتیم که تاثیر زیادی در عدم بروز گرد و خاک داشت، فقط یکی یا دو مورد در مهرماه گرد و خاک داشتیم چون به علت بارندگی خاک تثبیت شده بود.
وی افزود: جنس خاک در خوزستان به گونه ای است که آب به سرعت در آن جذب می شود و به علت گرما هم شرایط تبخیر فراهم است بنابراین اگر یک ماه بارندگی نباشد زمین مساعد برای بروز دوباره گرد و خاک خواهد شد.
مدیر کل هواشناسی استان خوزستان با بیان اینکه گرد و خاک در خوزستان ارتباط مستقیم با اقلیم منطقه دارد گفت: وزش باد، میزان بارندگی و رطوبت خاک از دیگر عوامل تاثیر گذار بر بروز پدیده گرد و خاک هستند از این رو پیش بینی این پدیده را سخت می کند چون چند مولفه باید بررسی شود.
وی ادامه داد: چندی پیش هفتمین دوره مدلسازی و پیش بینی گرد و خاک با حضور متخصصان داخلی و خارجی در خوزستان با همکاری مرکز پیش بینی گرد و خاک بارسلونا برگزار شد، دراین دوره حاضران به تبادل آخرین اطلاعات در زمینه پیش بینی گرد و خاک پرداختند.
مرکز پایش گرد و غبار بارسلونا یکی از مهمترین و با دقت ترین مراکز پیش بینی گرد و غبار در دنیا است. محصولات این مرکز با دقت بسیار بالایی به صورت ساعتی برای مناطق مختلف دنیا از جمله خاور میانه ارائه می شود.
سبزه زاری گفت: در زمینه مهار گرد و خاک دو عامل مهار کانون های گرد و خاک و پیش بینی دقیق وقوع آن از اهمیت زیادی برخوردار است که اجرای آنها به ترتیب بر عهده منابع طبیعی و سازمان هواشناسی است.
وی افزود: ما در بحث پیش بینی وقوع پدیده کار می کنیم البته اینکه فکر کنیم با برگزاری این دوره ها پیش بینی وقوع خیلی دقیق می شود اینطور نیست طبق گفته محققانی که از اسپانیا در این دوره شرکت کرده بودند اینکه مدل ها بتوانند با دقت بالا پیش بینی دقیق گرد و غبارهای محلی را انجام دهند حداقل ۵ سال آینده طول می کشد تا به این مرحله برسیم.
وی تاکید کرد: اما در این دوره اطلاعات خوبی در زمینه گرد و خاک از جمله مدلسازی ارائه شد که امیدواریم بتوانیم در آینده یک مدل بومی برای کشور طراحی کنیم.
مدیر کل هواشناسی استان خوزستان تاکید کرد: زمانی که محققان خارجی وارد کشور می شوند یک تعامل دو طرفه است به این معنا که ما از علم آنها و آنها از داده های ما استفاده می کنند، آنها مدل پیش بینی را در سطح جهانی اجرا می کنند از این رو نیاز دارند از اطلاعات واقعی در کشور خبردار شوند که ما این اطلاعات را در اختیار آنها قرار می دهیم و آنها هم انتقال فناوری، تجربه و دانش خود را به کشور ما انجام می دهند.
وی گفت: سال گذشته مرکز ملی گرد و خاک در خوزستان راه اندازی شد و اکنون در حال همکاری با مرکز پیش بینی گرد و خاک بارسلونا هستیم که ۱۱ مدل جهانی گرد و خاک را برای پیش بینی گرد و خاک به صورت منطقه ای اجرا می کنیم و هر ۱۵ دقیقه اطلاعات گرد و خاک بر روی سایت آن بارگذاری می شود این در حالی است که کشورهای منطقه یک یا دو مدل پیش بینی را اجرا می کنند.
سبزه زاری افزود: حداکثر پیش بینی مدل های گرد و خاک ۳ روزه است زیرا پیش بینی گرد و خاک نسبت به دیگر پدیده ها دشوارتر است، بقیه پدیده ها مثلا بارندگی را می توان ۱۰ یا ۱۵ روز پیش بینی کرد اما گرد و خاک نهایتا سه روزه پیش بینی می شود.
وی با تاکید بر اینکه پیش بینی همیشه با خطا همراه است گفت: پیش بینی وقوع گرد و خاک را با همکاری و داده های مرکز بارسلونا انجام می دهیم.

مطالب پیشنهادی