ناتوانی هواشناسی خوزستان در اعلام گردوغبار محلی
عـصــر جـنــوب| asrejonoob.ir: محمد سبزه زاری بیان کرد: پیش بینی گرد و غبار بر اساس نقشه ها و مدل های عددی هواشناسی صورت می پذیرد.
وی افزود: تمام مدل های جهانی و منطقه ای برای امروز صبح (۲۳ مهر) شرایط مناسب و بدون گرد و غبار را نشان می دادند ولی اداره کل هواشناسی خوزستان روز گذشته در اطلاعیه ای براساس بالا بودن ضرایب ناپایداری احتمال وقوع این پدیده رابه صورت محلی و گذرا از روز یکشنبه تا پنجشنبه داده بود.
سبزه زاری ادامه داد: مدل های جهانی همگی نشان می دادند که جهت باد جنوبی و آرام است اما حدود ساعت هشت صبح امروز ، دید در اهواز به ۵۰۰ متر رسید که این کاهش دید ناشی از جریان های همرفتی در منطقه بود.
مدیرکل هواشناسی خوزستان با اشاره به اینکه ظرفیت همرفت در این استان بالا است بیان کرد: ماهیت جریان همرفتی به گونه ای است که انرژی خود را به یک باره تخلیه می کند و با رهاسازی انرژی آن، تندبادهای لحظه ای برخلاف جریان سیستماتیک مدل ها در منطقه ایجاد می شود و چنانچه این جریان از روی کانون های گرد و غبار عبور کند ، سبب ایجاد گرد و غبار محلی می شود.
وی اضافه کرد: صبح امروز در اهواز باد شدید برخلاف جهت مدل ها از روی کانون های جدید واقع در شمال اهواز حرکت کرد.
سبزه زاری گفت: مکان دقیق جریان های همرفتی تا به امروز قابل پیش بینی نبوده و هیچ سازمان هواشناسی در دنیا نمی تواند ادعا کند که این جریان ها را به صورت دقیق پیش بینی کرده در نتیجه گرد و غبار کوتاه مدت و گذرای اهواز اصولا قابل پیش بینی نبود.
مدیر کل هواشناسی خوزستان گفت: در خصوص اینکه آیا ماهواره های هواشناسی قادر به پیش بینی این امر بوده اند یا خیر ادامه داد: با توجه به پوشش ابر در خوزستان هیچ ماهواره ای گرد و غبار را نشان نمی داد.
وی در خصوص تعطیل شدن مدارس و ادارات در اهواز گفت: تصمیم گیری در این حوزه با ستاد بحران خوزستان است ولی هیچ قانونی در هیچ کشوری از جهان وجود ندارد که برای پدیده کوتاه مدت آن هم در بازه زمانی ۳۰ تا ۴۰ دقیقه کل روز را تعطیل اعلام کند.
پدیده گرد و غبار بیش از ۱۰ سال است به دلایل مختلف از جمله خشکسالی، افزایش عرصه های بیابانی و خشک شدن تالاب ها در خوزستان رخ می دهد.
افزایش غلظت گرد و غبار در چند سال اخیر به شبکه برق و محصولات کشاورزی این استان خسارت زده و تعطیلی مکرر مدارس و کاهش ساعت کاری ادارات را به دنبال داشته است.
گرد و غبار از یکشنبه شب تا صبح روز دوشنبه بیشتر نقاط خوزستان را فرا گرفت و با بارندگی پاییزی برطرف شد.
بر اساس گزارش اداره کل محیط زیست خوزستان، بیشترین میزان گرد و غبار در ساعت هشت صبح روز دوشنبه در حمیدیه هفت هزار و ۲۰۶، آبادان ۶ هزار و ۹۳۰، رامشیر ۶ هزار و ۸۸۶ و اهواز ۲ هزار و ۱۸۱ میکروگرم بر مترمکعب اعلام شد. میزان طبیعی ذرات معلق در هوا ۱۵۰ میکروگرم بر مترمکعب است.
ایرنا