پایان کاوش در محوطه باستانی جندی شاپور دزفول
کاوش های باستانی در محوطه جندی شاپور دزفول توسط یک تیم باستان شناس به سرپرستی دکتر یوسف مرادی پس از حدود سه ماه پایان یافت.
مدیر پایگاه گندی شاپور و ایوان کرخه روز چهارشنبه به ایرنا افزود:کاوش های عرصه جندی شاپور از دیماه ۹۵ آغاز و ۲۱ فروردین ماه با حدود ۴۰ گمانه و ترانشه به پایان رسید.
یعقوب زلقی افزود:در این حفاری و کاوش تلاش شد از همه محوطه جندی شاپور و در چهارچوب این عرصه گمانه زنی صورت گیرد تا مشخص شود در مناطق مختلف این محوطه چه سازه هایی وجود داشته است .
وی ضمن موفق آمیز خواندن نتایج گمانه ها و ترانشه ها گفت:آثار معماری قابل توجهی از این گمانه ها به دست آمده و عمده بناهای یافت شده مسکونی می باشند ولی تعیین زمان سازه های یافت شده پس از انجام آزمایش های لازم مشخص خواهد شد.
زلقی اضافه کرد:معماری سازه های یافت شده مربوط به ساسانی نیست و طبق تجزیه و تحلیلی که صورت گرفته این سازه ها که در وسط عرصه می باشند مربوط به قرن سوم و دوره عباسیان می باشند.
وی گفت:سازه ای که در وسط عرصه جندی شاپور یافت شده حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر مربع می باشد که چند اتاق دارد و در حال حاضر آجرفرش (فنداسیون ) و نیم متر از دیوار آن باقی مانده است و وسط این سازه نیز تنورهای ویژه آشپزی و پخت و پز و ظروف سفالی آشپزخانه یافت شده است.
مدیر پایگاه گندی شاپور و ایوان کرخه اضافه کرد:در این گمانه ها همچنین سیستم فاضلاب تنبوشه و سیستم انتقال آب به فضای مسکونی بهمراه زیرزمین با ۱۰ پله نیز یافت شده است.
زلقی افزود:آثار معماری شاخص و منظمی یافت شده و با توجه به اینکه این گمانه ها از چهار طرف ادامه دارد قطعا این فضای مسکونی در چهار طرف گمانه های ایجاد شده ادامه دارد .
وی به تشریح نتایج کاوش در قسمت شرقی محوطه جندی شاپور پرداخت و گفت:در قسمت شرقی محوطه جندی شاپور دزفول نیز دیوار شهری که برای نگهبانی و امنیت بوده یافت شده است ضمن اینکه چندین مقبره نیز مربوط به دوره اسلامی یافت شده است .
وی گفت:ظروف آشپزخانه ،سفال و آجرهای بکار برده شده در این سازه بصورت منظم بکار برده شده اند و در برخی نمونه ها نیز امضای معمار نیز دیده شده است.
مدیر پایگاه گندی شاپور و ایوان کرخه بیان کرد:کاوش در عرصه جندی شاپور با هدف برقراری ارتباط بین شنیده ها و یافت ها صورت گرفته که نتایج بسیار مطلوبی داشته و گزارشی از تحلیل و تجزیه این کاوش ها نیز ارائه خواهد شد.
نخستین کاوش باستان شناسان ایرانی در محوطه باستانی جندی شاپور دزفول از سوی پژوهشگاه باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری با اعزامی یک تیم باستان شناس به سرپرستی دکتر یوسف مرادی از ۱۸ دی آغاز شد.
شهر باستانی جندی شاپور با ۸۰۰ هکتار وسعت در ۱۲ کیلومتری شهر دزفول در مجاورت روستای اسلام آباد واقع است.
نخستین دانشگاه جهان به دستور شاپور اول ساسانی حدود ۱۸۰۰ سال پیش در این شهر که اکنون بقایایی از آن بر جا مانده است تاسیس شد.
دانشگاه جندی شاپور واقع در محوطه باستانی شهر جندی شاپور دزفول که اکنون تنها بقایایی از آن برجا مانده، نخستین مرکز علمی جهان در زمان ساسانیان بود که رشته های پزشکی، فلسفه و نجوم در آن تدریس می شد.
به گزارش ایرنا دانشگاه گندی شاپور در عصر خود معتبرترین مرکز علمی جهان بود که رشته هایی چون پزشکی و نجوم در آن تدریس می شد.
آثار برجا مانده این شهر در ۲۴ شهریور سال ۱۳۱۰ به شماره ۴۶ در ردیف آثار ملی به ثبت رسید.