جایگاه و نقش آیت الله هاشمی در توسعه دانشگاه آزاد اسلامی / دکتر علیرضا بزرگیان
عصر جنوب/ asrejonoob.ir: دکتر علیرضا بزرگیان عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماهشهر اخیراً یادداشتی با عنوان ” جایگاه و نقش آیت الله هاشمی در توسعه دانشگاه آزاد اسلامی ” منتشر کرده است که در ادامه می خوانیم؛
بدون شک می توان نام آیت ا… هاشمی را از معدود چهره هایی نام برد که وی را نه تنها در ایران اسلامی بلکه در تمام دنیا ، علاوه بر وجهه موجه سیاسی ، یک اندیشمند محقق و کارشناس بی نظیر دینی می شناسند . نگارش ۲۰ جلد تفسیر راهنما ، و تنظیم ۳۵ جلد فرهنگ قرآن کریم ، بیش از دهها اثر در حوزه اسلام و معارف اهل بیت ، گویای این حقیقت است که آیت اله ، دین و مکتب را میشناسد و تایید امام خمینی (ره) بر اجتهادش ، مهر محکمی بر اسلام شناسی اوست. وقتی همزمان با تحصیل ، پای در میدان مبارزه می گذارد و با ترجمه کارنامه فلسطین ، شخصیتی مثل دکتر مصدق را نیز جذب میکند – وقتی همزمان با تلمذ در محضر مراجع بزرگ ، مکتب تشیع را تاسیس می کند – وقتی به جرم همراهی با امام و نهضت ، ترور می شود – وقتی که در برهه ای مورد هجوم ملی گرایان ، سپس چپ های تند رو و هم اکنون اصول گرایان رادیکال است – وقتی بدون ترس ، بارها خود را در معرض رای مردم قرار می دهد و در بیشتر اوقات ، با بیشترین رای پیروز می شود – وقتی با تاسی از مکتب انقلاب اسلامی ، همراه با همفکرانش حذب جمهوری اسلامی را تاسیس میکند – وقتی که بر مسند فرماندهی جنگ ، دو دوره ریاست مجلس ، دو دوره ریاست جمهوری اسلامی ، ریاست مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام تکیه می زند – وقتی در لباس طلبگی ، موسس بزرگترین دانشگاه حضوری جهان می شود – وقتی که دکترای افتخاری علوم سیاسی می گیرد – وقتی که در انتخابات نامنویسی می کند – وقتی ۵ سال از عمرش را در زندان به سر میبرد و شکنجه می شود–وقتی در تبعید بوده یا به عنوان مبارز ، مورد تعقیب ساواک – وقتی برای انتخابات ، رد صلاحیت می شود – وقتی سکوت می کند – وقتی که با حضور در عربستان وهابی ها ، به دنبال احیای فدک می گردد – وقتی در نماز جمعه اش شعار می دهند : مخالف هاشمی ، مخالف پیغمبر است – وقتی خطبه می خواند و پیام می دهد – وقتی به درگاه خدا شکایت می کند – وقتی …….. و صدها مورد از این قبیل ، نشان می دهد که چرا توده های مختلف مردمی و مهمانان خارجی ، تا این حد مشتاق به دیدار و ملاقات با ایشان هستند .
این قلم از مردی می نویسد که سراسر عمر هشتاد و چند ساله اش را تاکنون در خدمت نهضت و انقلاب و ایران بوده است تا جایی که حتی برای بررسی یکی از زوایای ذکر شده در توصیفش باید مقاله ها و کتاب ها نوشت . نگاهی کوتاه و اجمالی به نظرات انقلابیونی مثل نلسون ماندلا و فیدل کاسترو …. درباره شخصیت آیت اله هاشمی ، نشان می دهد که افکار و رفتارش نه تنها در ایران اسلامی ، بلکه در سایر ملل نیز ، تاثیر گذار بوده است .
حضرت امام خمینی درباره وی می فرمایند: من آقای هاشمی را بزرگ کرده ام و پس از ترور نا فرجام او توسط گروهک منافقین ، در پیامی به همین مناسبت وی را مجاهدی متعهد ، و از جمله شخصیت های ارزنده انقلابی نامیده ضمن مقایسه او با شهید مدرس می فرمایند : مردان تاریخ تا آخر زنده هستند بد خواهان بدانند هاشمی زنده است چون نهضت زنده است.
نلسون ماندلا می گوید : ما مثل شما نداریم و در تاریخ ، فراموش نخواهید شد، شما مانند من ، برای پیروزی ملتتان در زندان بودید و زیر شکنجه قرار داشتید.عالیجناب به خوبی می دانند که من چه می گویم که یک روز در زندان برابر با ۳۰ سال است و خیلی خوشحالم که یک مبارز ، موفق شده تا جمهوری اسلامی ایران را به جایی برساند که درهای آن بر روی جهان باز است .
فیدل کاسترو می گوید : جنابعالی دارای ارزش و تجربیات ارزنده ای هستید که با توافق و هماهنگی همه کار می کنید و همیشه حمایت مردم را پشت سر خود دارید . امام خمینی (ره ) انقلاب را در سال ۱۹۷۹ پیروز کرد و تا الان حکومت می کنید ، چون با اخلاقیات رهبری می کنید – شما انقلابی ای جوان و برای ما و بسیاری از کشور های دنیا ، شخصیت ایده آلی هستید و ملت کوبا خیلی علاقه مند هستند تا شما را در کوبا زیارت کنند ، شما از قدیمی ترین و کارگشته ترین انقلابیون نسل اول هستید و با نفوذ و تجربه ای که دارید خواهید توانست با اقتدار ، خواسته های برآمده از جامعه را جامه عمل بپوشانید ، هنوز هم موفقیت نسل های جوان انقلاب ، نیازمند تجربه مدیریتی نسل های اول انقلابیونی مانند جنابعالیست.
هنگامی که در سال ۹۲ با شعار ( برای اعتدال علوی آمده ام ) در وزارت کشور ثبت نام می کند، افکار و شخصیت ها را به وجد می آورد تا جایی که آیت اله محمد علی گرامی می نویسد : در همه سن و سال سیاسی خود ، به یاد ندارم که ملت از خبر ورود کسی در صحنه سیاست، به قدر خبر ورود حضرتعالی ، شادمان شده باشند . غریو شادی سراسر ملت را گرفت ، قیمت طلا و دلار ، به نفع پول کشور شکست. فریاد ناجی ملت آمد ، صحنه ستاد انتخابات را گرفت . بعدا چه موفق شوید یا نه – همین افتخار بس – شما را دعا میکنم )
در همین رابطه در بخشی از نامه حجت الاسلام مرتضی جوادی آملی ، فرزند آیت اله جوادی آملی خطاب به آقای هاشمی آمده است : صاحب این قلم که تنها به تماشا گه راز برآمده ، به ایران اسلامی افتخار می کند که سردارانی همچون هاشمی رفسنجانی ، در نهاد خود پرورانده که به دماوند ، استواری می آموزد و به پهنه نیلگون خلیج فارس ، دریا دلی رسم می نماید . به شجره طوبی ، رسم دهی می آموزد و حنظل می خورد و عسل به بار می نشاند و از کنار جهالت ها با سلام می گذرد و از گذرگاه لئیمان ،با کرامت عبور می کند .
دکتر حمید میرزاده ریاست محترم دانشگاه آزاد اسلامی نیز با اشاره به ثبت نام آیت اله هاشمی اذعان کرد : هم آمدن و هم رفتن هاشمی نشان داد که این مرد ، در حدبسیار بالایی در دلهای مردم ، جای و اقبال دارد …. نوع آمدن و رفتن هاشمی نام او را دیگر در قلوب مردم ولی برای همیشه حک کرد.
بنده قصد دارم در امتداد این متن ، راهکارها و پیشنهادات این پیر باطن اندیش را در اعتلای دانشگاه آزاد اسلامی بیان کنم اما نیاز بود که در اذهان ما گوشه ای از عظمت او تکرار شود تا به نظرات او با دیدی عمیق تر جامه عمل بپوشیم . شخصیتی که مقام معظم رهبری در تعابیری بی نظیر ، چون (عالم ) ، ( عالمی مجاهد ) ، ( عالمی متفکر ) ، ( فقیهی اسلام شناس ) ، ( فقیهی زمان شناس ) ، (یک مجتهد قطعی ) ، ( یک مجتهد از لحاظ درسهای حوزوی)، ( یک متفکر سطح بالا با سوابق فراوان از لحاظ تفکرات اسلامی ) ، ( از حواریون امام عظیم الشان ) ، ( کتک خورده انقلاب ) ، ( از انصار دیرین امام ) ، (مردی بزرگ از فرزندان اسلام ) ، ( یک بسیجی حقیقی) ، ( مجاهدی خستگی نشناس ) ، ( مسلط بر امور کشور ) ، ( مدیر کاردانی برای کشور ) ، ( مجرب و کار آزموده) ، (رکن رکین انقلاب) ، ( از ذخایر انقلاب ) ، ( برخوردار از همت بلند ) ، ( برادر عزیز و همسنگر دیرین ) و … از او یاد کرده اند و در مقطعی تصریح کرده اند که ( برای شخص من ، هیچکس آقای هاشمی رفسنجانی نخواهد شد)
چنین شخصی با این پشتوانه ی تایید و مقبولیت، به عنوان رییس هیات امنا و هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی حضور دارد و بدیهیست که اگر نظرات و راهکارهای ایشان به منصه ظهور برسد ، دانشگاه آزاد اسلامی کماکان با شتاب بیش از پیش در رسیدن به کیفیت مطلوب، ادامه طریق می کند . البته چندتن از همفکران و دوستان انقلابی ایشان نیز مبادرت به تاسیس دانشگاه نمودند که هم اکنون نیز علاقمندان به حوزه الهیات ، اندیشه های دینی ، اقتصاد اسلامی ، فلسفه و ….. در این مراکز مشغول به تحصیل اند اما چیزی که چهره این پیر سیاست را در این زمینه از دوستانش متمایز می کند نگاه کلان و وسعت اندیشه او در تاسیس و توسعه دانشگاه آزاد اسلامی است .
چرا که امکان تحصیل برای همگان در داخل کشور در هر رشته و مقطعی فراهم آمد و علاوه بر جلوگیری از خروج ارز ، وجود دانشگاه آزاد ، اسباب تولد هزاران شغل گردید که همگان از خدمات و برکاتش بهره مندند.
بی تردید نقش دکتر جاسبی ریاست اسبق دانشگاه نیز در همفکری با آیت اله هاشمی ، غیر قابل انکار خواهد بود و جناب دکتر میرزاده نیز با سعه صدر و هوشمندی قابل تحسین ، دانشگاه را هدایت و مدیریت میکنند و امیدواریم با عمل به راهکارهای آیت اله هاشمی که بخشی از آن در ذیل آمده است شاهد درخشش هر چه بیشتر نام دانشگاه آزاد اسلامی باشیم.
ایشان با تشریح اهداف دانشگاه آزاد اسلامی گفت : اخیرا به این نتیجه رسیدیم که یک پژوهشگاه بزرگ اسلامی ، در سراسر کشور ایجاد نماییم تا پاسخگوی نیازهای پژوهشی جوانان در اقصی نقاط کشور باشیم . ایشان در پاسخ به تقاضای دکتر اخباری ریاست دانشگاه علمی – کاربردی برای تعامل با دانشگاه آزاد تسریح کرد: همکاری مراکز علمی و دانشگاهی ، در هر سطحی برای کشور مفید است ، ایشان با استقبال از ایجاد و تقویت ارتباط علمی و آموزشی میان دانشگاه آزاد و علمی کاربردی خطاب به رییس این دانشگاه گفت :باید زمینه ها و طرح های همکاری بیشتر این دو دانشگاه را مشخص کنید و به صورت مکتوب پیشنهاد دهید تا زمینه های تحقق این ارتباط فراهم
شود . وی در سی امین سالگرد تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطر نشان کرد : به دنبال بین المللی کردن دانشگاه آزاد هستیم و اگر پایه ها محکم شود میخواهیم دانشگاه آزاد را بین المللی کنیم البته باید این مطلب را عنوان کنم که این کار را آغاز کرده ایم . در بحث پزشکی پیشنهاد داد : اگر بتوانیم کیفیت مورد نظر را به اهدافمان برسانیم در آن صورت در دوره بعد، کشورهای مختلفی خواهان احداث واحدهای این دانشگاه خواهند بود . متاسفانه هم اکنون نیز در برخی از رشته های پزشکی ، مجوزی برای فعالیت دانشگاه آزاد اسلامی ، صادر نمی شود .
در دیدار با تشکلهای دانشجویی ، اختلاف سلیقه را خوب و گاهی کارساز دانست اما تنازع را نهی قرآنی خواند و گفت : دشمنی در برخورد با صاحبان اندیشه ، آن هم در قالب تشکلهای دانشجویی شایسته نیست – اگر می خواهیم افکار دانشجویان خوب باشد ، نباید محیط دانشگاه را ، آلوده به اختلافات خارج از اخلاقیات اسلامی و انسانی کنیم .ایشان با اشاره به ابتکارات و اختراعات و طرح های بسیار مهم دانشجویان و استادان ، بر ضرورت تجاری سازی این گونه طرح ها اشاره کرده و با بیان این نکته که کشور ، نیازمند این پژوهشهای علمی ، فنی و تکنولوژی ست گفت : دانشگاه آزاد اسلامی می تواند و این ظرفیت را دارد که در پارکهای علم وفن آوری ، و شرکت های دانش بنیان ، اینگونه پژوهش ها را سر و سامان دهد .
وی به سوابق مربوط به آب دریا در زراعت اشاره کرد و با نقل اینکه در زمان ریاست جمهوری من ، این موضوع مطرح شد اذعان داشت: مقاله ای از دانشگاه آریزونای آمریکا رسیده بود که می توان از آب دریا، گیاهی با دانه های روغنی برای مصرف دام ها به عمل آورد . ایشان با ذکر نمونه هایی که دیدند یا کارشناسانی که فرستادند تا بررسی کنند گفت : ابتکار خوبی بود و مشکلات آن را بررسی کرده بودیم و فکر میکنم در شرایط فعلی و به ویژه درآینده که کم آبی خیلی جدی می شود ، باید به آن پژوهش ها توجه شود .
همچنین رییس هیات امنای دانشگاه آزاد در سخنرانی دیگری به ذکر این نکته پرداخت که می توانیم با سیاست خارجی عاقلانه و پرهیز از شعارهای افراطی ،از آسمان و دریا و خاک کشور ، برای عبور و مرور هواپیما ، خطوط انتقال انرژِی و خطوط ارتباطی ، درآمدزایی کنیم و بسیاری از پیشنهادات و راهکارهای دیگری که از زبان ایشان جاری شده و از نگارش باز ماند که امیدوارم مرکز پژوهشهای دانشگاه آزاد اسلامی ضمن جمع اوری و دسته بندی مطالب مطرح شده توسط این روحانی اندیشمند، اهتمام اساتید و دانشجویان و صاحب نظران را در پیشبرد اهداف ، تقویت کند .
جا دارد در پایان این مکتوب، به جلسه آزادگان سر افراز دانشگاه آزاد اسلامی با ایشان اشاره کنم که برخی از این عزیزان با ذکر خاطرات و جملاتی به یاد ماندنی فضای موجود و جمع حاضر را متاثر و روحانی کردند ، به عنوان نمونه اشاره شد که: آزادگان ایرانی همان لحظه ای آزاد شدند ، که رادیو عراق به نقل از صدام اعلام کرد که آقای هاشمی رفسنجانی ، تمام آنچه را میخواستید به دست آوردید
یا به یاد داریم که در تمام سالهای اسارت ، شما در پایان تمام سخنرانی های خود ، برای آزادی ما دعا میکردید و در انتهای جنگ هم دیدیم که چه تلاشهایی برای آزادی ما کردید و ما آزادگان این تلاشهای شما را هیچ وقت فراموش نمیکنیم .
دکتر جاسبی می گوید : جناب آقای هاشمی رفسنجانی ، اساسنامه این دانشگاه و طرح آن را خدمت حضرت امام عرضه کردند و حضرت امام در حقیقت با تایید و کمک ۱۰ میلیون ریالی خود پایه اولیه و اصلی این دانشگاه را پی ریزی کردند …
بزرگترین حمایتی را که همواره این دانشگاه داشته ، این است که شروع کارش ، چه از نظر مادی و چه از نظر معنوی با دست مبارک امام بوده است.
و در آخر کلام یاد امام راحل عطیم الشان را گرامی داشته و این متن را با جمله ای از ایشان به پایان میبرم :
من امیدوارم که شما آقایان و سایرین کمک کنید تا این دانشگاه که به پیشنهاد آقای هاشمی تاسیس گردید و پیشنهاد خوبی ست ، فعالیتش زیاد گردد و توسعه یابد .
** دکتر علیرضا بزرگیان – عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماهشهر