بانک مرکزی: درآمد خانوار ایرانی کفاف هزینهها را نمیدهد + جداول
آمارگیری از هزینه و درآمد خانوارهای شهری ایران در سال ۱۳۹۳ با مراجعه به حدود دوازدههزار و هفتصد خانوار نمونه توسط بانک مرکزی انجام گرفته و نشان میدهد که در سال گذشته هزینه سالانه یک خانوار ایرانی ۳۲میلیون و ۸۷۶ هزار تومان و درآمد سالانه همان خانوار ۳۱میلیون و ۳۹۳هزار تومان بوده است.
در ادامه برخی از نتایج بهدست آمده را میخوانید؛
* خانوادههای ایرانی چندنفرهاند؟
در سال مورد بررسی متوسط تعداد افراد خانوار ۳٫۴۴ نفر بود که نسبت به سال قبل کاهش داشته است. از کل تعداد خانوارها، خانوارهای چهارنفری با ۳۰٫۱ درصد بیشترین و خانوارهای ده نفر و بیشتر با ۰٫۱ درصد کمترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
* دخل و خرج خانوار ایرانی بهروایت بانک مرکزی؛ درآمد کفاف هزینه را نمیدهد
براساس نتایج این بررسی متوسط هزینه ناخالص سالانه یک خانوار حدود ۳۲۸۷۶۰هزار ریال (ماهانه حدود ۲۷۳۹۷هزار ریال) بوده است. هزینه مزبور که شامل ارزش اجارهخانه شخصی نیز میباشد، نسبت به سال ۱۳۹۲ معادل ۱۵٫۶ درصد افزایش داشته است.
از کل هزینههای ناخالص خانوار بهترتیب، ۳۳٫۴ درصد به هزینه «مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها» ، ۲۴٫۶ درصد به هزینه «خوراکیها و آشامیدنیها»، ۱۰٫۴ درصد به هزینه «حمل و نقل»، ۸٫۴ درصد به هزینه «کالاها و خدمات متفرقه»، ۵٫۸ درصد به هزینه «بهداشت و درمان»، ۴٫۶ درصد به هزینه «پوشاک و کفش»، ۴٫۱ درصد به هزینه «لوازم، اثاث و خدمات مورد استفاده در خانه»، ۲٫۳ درصد به هزینه «تفریح و امور فرهنگی»، ۲٫۱ درصد به هزینه «ارتباطات»، ۲٫۰ درصد به هزینه «رستوران و هتل»، ۱٫۹ درصد به هزینه «تحصیل» و ۰٫۴ درصد به هزینه «دخانیات» اختصاص داشته است (جدول شماره ۱)
* درآمد سالانه یک خانوار ایرانی “۳۱میلیون و ۳۹۳هزار تومان” اعلام شد
متوسط درآمد ناخالص۳ سالانه یک خانوار در سال ۱۳۹۳ حدود ۳۱۳۹۳۴هزار ریال (ماهانه حدود ۲۶۱۶۱هزار ریال) بوده که نسبت به سال ۱۳۹۲ معادل ۱۳٫۴ درصد افزایش داشته است. ۶۹٫۷ درصد از کل درآمد ناخالص را درآمد پولی ناخالص و ۳۰٫۳ درصد را درآمد غیرپولی (شامل ارزش اجارهخانه شخصی) تشکیل داده است (جدول شماره ۲).
* ایران پیر شد
گروههای سنی توزیع افراد خانوارها برحسب گروههای سنی نشان میدهد که در سال مورد بررسی، ۷٫۰ درصد از افراد خانوارها «۵ سال و کمتر»، ۶٫۳ درصد «۱۰ــ۶سال»، ۶٫۸ درصد «۱۵ــ۱۱سال»، ۷٫۶ درصد «۲۰ــ۱۶سال»، ۲۰٫۲ درصد «۳۰ــ۲۱سال»، ۲۹٫۹ درصد «۵۰ــ۳۱سال» و ۲۲٫۲ درصد «۵۱ سال و بیشتر» سن داشتهاند (جدول شماره ۳).
توزیع افراد ششساله و بیشتر خانوارها بر حسب میزان سواد در سال ۱۳۹۳ نشان میدهد که ۱۱٫۲ درصد «بیسواد»، ۱٫۵ درصد قادر به «خواندن و نوشتن»، ۲۱٫۴ درصد دارای «تحصیلات ابتدایی»، ۴۳٫۴ درصد دارای «تحصیلات راهنمایی و متوسطه» و ۲۲٫۵ درصد دارای «تحصیلات دانشگاهی» بودهاند (جدول شماره ۴).
* ۵۸درصد خانوارهای ایرانی یک “شاغل” دارند
براساس نتایج این بررسی، ۲۳٫۷ درصد خانوارها «بدون فرد شاغل»، ۵۸٫۰ درصد دارای «یک نفر شاغل»، ۱۵٫۲ درصد دارای «دونفر شاغل» و ۳٫۱ درصد دارای «سه نفر شاغل و بیشتر» بودهاند (جدول شماره ۵). در مقایسه با سال ۱۳۹۲ درصد خانوارهای «یک نفر شاغل» افزایش و درصد خانوارهای «بدون فرد شاغل»، با «دو نفر شاغل» و با «سه نفر شاغل و بیشتر» کاهش داشته است.
* چهمیزان از خانوارهای ایرانی اجارهنشین هستند؟
بررسی نحوه تصرف محل سکونت خانوارها در سال ۱۳۹۳ نشان میدهد که ۶۴٫۴ درصد از خانوارها در مسکن شخصی (مالکنشین)، ۲۵٫۶ درصد در مسکن اجاری، ۰٫۸ درصد در مسکن در برابر خدمت و ۹٫۲ درصد در مسکن رایگان سکونت داشتهاند (جدول شماره ۶). در مقایسه با سال ۱۳۹۲، درصد سکونت در مسکن رایگان افزایش، درصد سکونت در مسکن اجاری کاهش و درصد سکونت در مسکن شخصی و در برابر خدمت بدون تغییر بوده است.
براساس نتایج مزبور، ۳٫۵ درصد خانوارها از «یک اتاق»، ۳۰٫۴ درصد در «دو اتاق» و ۴۷٫۵ درصد از «سه اتاق»، ۱۴٫۶ درصد از «۴ اتاق»، ۲٫۶ درصد از «پنج اتاق» و ۱٫۴ درصد از «شش اتاق و بیشتر» استفاده مینمودهاند (جدول شماره ۷).
* تسهیلات محل سکونت و لوازم زندگی مورد استفاده خانوارها
بررسی تسهیلات محل سکونت خانوارها نشان میدهد که در سال مورد بررسی، ۹۹٫۵ درصد خانوارها از آب لولهکشی، ۱۰۰٫۰ درصد از برق، ۹۲٫۸ درصد از گاز شهری، ۴۳٫۵ درصد از فاضلاب شهری، ۸۰٫۸ درصد از تلفن، ۲۸٫۴ درصد از اینترنت، ۹۸٫۲ درصد از آشپزخانه، ۹۹٫۵ درصد از حمام، ۶۳٫۰ درصد از کولر ثابت آبی، ۱۸٫۵ درصد از کولر گازی، ۸٫۴ درصد از سیستم حرارت مرکزی۵ (شوفاژ) و ۴۰٫۶ درصد از انباری بهرهمند بودهاند (جدول شماره ۸).
در سال ۱۳۹۳ از نظر لوازم زندگی، ۴۵٫۸ درصد خانوارها از اتومبیل شخصی، ۱۷٫۲ درصد از موتورسیکلت، ۱۳٫۷ درصد از دوچرخه، ۵۴٫۸ درصد از چرخ خیاطی، ۲۶٫۴ درصد از رادیوضبط و ضبطصوت، ۹۹٫۴ درصد از تلویزیون، ۵۱٫۲ درصد از ویدئو و دستگاه پخش لوح فشرده، ۴۸٫۳ درصد از رایانه (کامپیوتر)، ۱۳٫۲ درصد از دوربین فیلم برداری، ۴۶٫۷ درصد از یخچال، ۸۳٫۵ درصد از فریزر و یخچالفریزر، ۹۹٫۵ درصد از اجاق گاز، ۹۲٫۸ درصد از جاروبرقی، ۸۵٫۵ درصد از ماشین لباسشویی و ۹۵٫۲ درصد از تلفن همراه استفاده مینمودهاند (جدول شماره ۹).
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱٫ هزینه ناخالص بدون احتساب مبالغ پرداختی خانوار بابت مالیات و حق بازنشستگی (سهم خانوار) میباشد.
۲٫ منظور از درآمد ناخالص، میزان درآمد قبل از کسر مبالغ مالیات و حق بازنشستگی (سهم خانوار) و نیز درآمد حاصل از فروش کالاهای دست دوم میباشد.
۳٫ در این مورد، امکان کمگویی خانوارها وجود دارد.
۴٫ تحصیلات دینی بر حسب مورد بین تحصیلات راهنمایی و متوسطه و دانشگاهی توزیع شده است.
۵٫ شامل پکیج نمیباشد.
تسنیم/