پتروشیمی ها به جهاد کشاورزی کود شیمیایی نمی دهند
عصر جنوب/ asrejonoob.ir: مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشور گفت: پتروشیمی ها دو ماه است که فروش کود شیمیایی را به وزارت جهاد کشاورزی متوقف کرده اند.
علیرضا ولی در نشست خبری که دوشنبه در سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در اهواز برگزار شد، با اشاره به درخواست پتروشیمی ها برای گران کردن قیمت کود شیمیایی، اظهار کرد: دولت با گران کردن کود موافق نیست، به همین دلیل پتروشیمی ها فروردین و اردیبهشت امسال فروش کود شیمیایی را متوقف کرده اند.
وی گفت: بر اساس مصوبه دولت، پتروشیمی ها فقط در صورتی می توانند کود شیمیایی تولیدی خود را صادر کنند که نیاز داخلی تامین شده باشد، به همین دلیل در صورت ممانعت آنها از فروش کود، از صدور آن جلوگیری می شود.
به گفته وی، وزیر جهاد کشاورزی به تازگی برای جلوگیری از صادرات کود پتروشیمی ها به مسوولان مربوطه نامه نوشته است.
وی همچنین کاهش سهمیه کود کشاورزان را رد کرد و افزود: امسال هیچ مشکلی در تامین کود نداریم و از سال ۹۲ تاکنون به هر میزان که درخواست شده در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: ۸۰۰ هزار تن انواع کود از پارسال در انبارهای ما موجود است که آمادگی توزیع آن بین متقاضیان وجود دارد.
مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشور در ادامه با بیان اینکه این شرکت در سال های اخیر بخشی از مسوولیت ها و ماموریت های خود را به بخش خصوصی واگذار کرده، افزود: تامین سموم و بذر و بخشی از مکانیزاسیون و ماشین آلات به بخش خصوصی واگذار شده است.
وی با بیان اینکه نباید به دنبال واردات ماشین آلات باشیم، اضافه کرد: به دنبال این هستیم که دانش و فناوری تولید ماشین آلات مورد نیاز کشاورزی را نیز بدست آوریم.
ولی، با اشاره به تاثیر قیمت کود در افزایش تولیدات کشاورزی، اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی سابقه ۸۰ ساله در تامین و توزیع کود دارد و هنوز هم این مسوولیت را به طور کامل برعهده دارد.
وی برنامه امسال را توزیع چهار میلیون و ۷۵۰ هزار تن انواع کودهای شیمیایی عنوان کرد و افزود: امسال علاوه بر کودهای شیمیایی از کودهای زیستی و آلی و میکروبی استفاده می شود.
ولی مهمترین برنامه امسال را تنوع کود در کشور دانست و اضافه کرد: در سال های گذشته سه گروه کود شیمیایی در پنج نوع توزیع می شد که امسال به هفت گروه کود مشتمل بر ۲۵ نوع کود افزایش یافته است.
وی از امضای تفاهمنامه با تشکل های صنفی برای تامین کودهای شیمیایی، آلی، زیستی و میکروبی خبر داد و گفت:برنامه ریزی شده که واردات کود سالانه ۱۰ درصد کاهش یابد تا در مدت ۱۰ سال کود مورد نیاز در کشور تولید شود.
ولی، میزان کود تولیدی کشور را ۴٫۵ میلیون تن اعلام کرد که ۲٫۵ میلیون تن نیاز داخلی است و مازاد آن صادر می شود.
به گفته وی، ۷۰ درصد کود مصرفی از انواع کودهای شیمیایی و ۳۰ درصد از آن کودهای زیستی و آلی است.
مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشور همچنین مصرف زیاد کود را در کشور رد کرد و گفت: نیاز کشور پنج میلیون تن کود است اما پارسال فقط دو میلیون تن مصرف شد، بنابراین نمی توان گفت که بخش کشاورزی بی رویه کود مصرف می کند.
وی ادامه داد: کاهش مصرف کود شاید به دلیل گران بودن آن باشد زیرا نقدینگی کشاورزان کم است.
ولی با بیان اینکه ما دلال و وارد کننده کود نیستیم اضافه کرد: واردات کود سلیقه ای نیست و بر اساس نظر مرکز تحقیقات کشاورزی و آزمایشات آب و خاک انجام می شود.
وی آموزش و ترویج، همچنین تامین، توزیع و پایش نهاده های کشاورزی را از برنامه های امسال عنوان کرد.
وی هدف از سفر خود به خوزستان را بررسی وضعیت و رفع نقایص احتمالی تامین و توزیع نهاده های کشاورزی عنوان کرد و افزود: در خوزستان ۶۰ درصد از کود مصرفی به صورت مستقیم تحویل کشت و صنعت ها و تولیدکنندگان عمده می شود.
وی اظهار کرد: نیاز خوزستان در انواع کود ۳۰۰ هزار تن است که پارسال ۱۰ تا ۱۵ درصد کمتر از برنامه مصرف شده است.
ولی درباره توزیع بذر نامرغوب و خسارت به کشاورزان خوزستانی، اظهار کرد: امکان ندارد بذرهای توزیع شده توسط جهاد کشاورزی تقلبی باشد و اگر بذر و کود نامرغوب توزیع شده خارج از سامانه دولت بوده است اما دغدغه ما جلوگیری از واردات و تولید نهاده های بی کیفیت است.
* معاف از مالیات
محمد نوروزی مدیرعامل اتحادیه تعاون روستایی اهواز نیز در جلسه کارگزاران توزیع نهاده های کشاورزی خوزستان با مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشور، تجدیدنظر در نحوه خرید نهاده توسط کارگزاران را خواستار شد و گفت: هم اکنون بر اساس دستورالعمل شرکت خدماتی، خرید منوط به ارایه ضمانت نامه است اما بیشتر کارگزاران از ارایه ضمانت نامه به مبلغ بالا ناتوان هستند به این ترتیب مقدار کود ارسالی به اندازه یک یا دو کشاورز است.
نماینده شبکه تعاون روستایی خوزستان پیشنهاد کرد: شرکت خدمات حمایتی اعتبارسنجی لازم را انجام دهد و همه کارگزاران را یکسان در نظر نگیرد.
نوروزی اظهار کرد: کارگزاری ها بر اساس قانون معاف از پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده هستند اما به دلیل خرید کارمزدی مشمول مالیات شده اند.
نماینده کارگزاران بخش خصوصی نیز دراین نشست گفت: برخی برندهای کود تحویلی به کشاورزان کیفیت مطلوب را ندارد همچنین کودهای تحویلی از نظر وزنی مشکل دارند.
سیدمالک حسینی با اشاره به استفاده کارگزاران از انبارهای اجاره ای افزود: پرداخت به موقع کارمزد این کارگزاری ها نیز باید انجام شود تا بتوانند هزینه خود را تامین کنند.
در خوزستان ۲۸۰ مجوز کارگزاری صادر شده که ۱۹۰ کارگزاری از این تعداد فعال هستند.